БТК разширява сателитния си бизнес

През миналата година Виваком постигна пълно сертифициране на сателитната станция Плана от WТА

Българската телекомуникационна компания (оперираща под бранда Виваком) и „Газпром космически системи“ сключиха договор за партньорство, който предвижда използване на сателитен капацитет за VSAT връзки за данни и медийни услуги.

В резултат на постигнатите договорености, Виваком ще използва ресурс на спътника Yamal-402 на позиция 55 изток в Ku обхват. Преносът на сигнала ще се осъществява от Телепорт Плана, собственост на българската компания.

През миналата година Виваком постигна пълно сертифициране на сателитната станция Плана от WТА. Сега компанията добавя ресурси чрез спътника Ямал на „Газпром космически системи“ за предлагане на сателитни услуги.

Продължаваме да разширяваме портфолиото си от спътникови платформи и да предоставяме надеждни услуги за сателитен пренос на клиентите“, посочи Владимир Рангелов, старши-мениджър „Продажби, радио и телевизионни услуги“ във Виваком.

Двете компании планират да развиват съвместния си бизнес чрез сателит Yamal-402, изграждайки мрежи за пренос на данни и видео в различни региони извън България, уточниха от Виваком.

Коментар