Силно българско участие в хай-тек състезание

Пет български отбора са се регистрирали за участие в най-мащабното технологично състезание за студенти Imagine Cup’09, организирано от Майкрософт.
Три са екипите от Американския университет в България и два от Техническия университет-София, съобщиха от офиса на софтуерната компания.
Imagine Cup насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаване на технологични иновации, които могат да променят света. Основната тема на състезанието тази година е „Представете си свят, в който технологиите помагат за разрешаването на най-сериозните проблеми, пред които сме изправени днес”.
Организацията на обединените нации е идентифицирала някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството в Целите на хилядолетието за развитие. Те могат да се използват като отправни точки за разработване на проекти от страна на състезателите.
След успеха на българският отбор от Техническия университет-София на световния финал на Imagine Cup’08, който се проведе през юли тази година в Париж, интересът към състезанието е още по-голям. Надявам се креативността и отличната подготовка на българските студенти да има помогнат и този път да се класират за световния финал през 2009 и да спечелят”, каза Кирил Изов, мениджър „Академични програми” в Майкрософт България.
Регистрацията за състезанието продължава и в момента.
Участниците в Imagine Cup’09 ще се състезават в девет категории: Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Роботика и алгоритми, ИТ предизвикателство, MashUp, Кратък филм, Фотография, Дизайн.
Категорията Софтуерен дизайн има локален финал, който ще се проведе в София през май 2009 г. Квалификационните кръгове за всички останали категории се провеждат онлайн.
Победителят от локалния финал в категория Софтуерен дизайн и класиралите се в квалфикационните кръгове на останалите категории участват на световния финал на Imagine Cup. Той ще се проведе през юли 2009 г. в Кайро, а наградният фонд е над 200 000 долара.
От петте български отбора, които са се регистрирали за участие, три ще се състезават в категория Софтуерен дизайн, един в категория Разработка на игри и един в Роботика и алгоритми.
Българският отбор „Атлас” от Техническия университет-София, който участва на световния финал на Imagine Cup’08 в Париж през юли тази година, спечели престижна награда. Студентите представиха своя проект „Софтуер за откриване на горски пожари и изсичания на дървета” пред 2 независими журита в първи кръг, в който участваха още 110 отбора от цял свят, и спечелиха специалната награда на Майкрософт – The Engineering Excellence Achievement Award.
Наградата се присъжда на проект, който има потенциал да бъде доразвит и реализиран и от който би имало безспорна полза за обществото. Наградата за българските студенти включва посещение в централата на Майкрософт в Редмънд през април 2009 г., където те ще имат възможност да тестват и доразвият проекта си в лабораториите на компанията с помощта на екип софтуерни инженери.

Коментар