AMD забрани на ASRock да продава видеокарти в Европа

Наскоро ASRock навлезе в бизнеса с видеокарти, но срещна сериозна бариера в Европа

ASRock няма да може да продава новите си видеокарти на пазара в Европа, поради изрична забрана от AMD, съобщи Tom’s Hardware, позовавайки се на източници от индустрията.

Видеокартите са нов бизнес за ARSock – компанията влезе на този пазар миналия месец, стъпвайки на графичните процесори на AMD. Твърдеше се, че ASRock цели преди всичко сегмента на майнерите на криптовалута, но в крайна сметка само няколко от излезлите множество модели са насочени към тях.

Оказва се обаче, че 3D картите на ASRock няма да се продават в Европа. Причината за това ограничение е забрана от страна на AMD, за която се предполага, че не желае да създава допълнителна конкуренция сред своите партньори.

Подобни забрани на регионално ниво не са рядкост във високотехнологичната индустрия. Така например, видеокартите Colorful, които са особено популярни в Китай, също не се продават в Европа.

ARSock е традиционен производител на дънни платки и други компютърни продукти. Решението на компанията да влезе на пазара за видеокарти изненада анализаторите, които видяха в този ход опит на ASRock да се възползва от дефицита на графични карти за криптомайнинг.

Коментар