Mediatek спасява ZTE от американските санкции

ZTE си подсигури доставки на мобилни процесори от Mediatek, след като САЩ отрязаха достъпа й до продуктите на Qualcomm

Правителството на Тайван разреши на разработчика на мобилни процесори Mediatek да продава чипове на китайската компания ZTE – производител на смартфони и телеком оборудване, засегнат от американски санкции.

По-рано властите в САЩ забраниха на американски компании да доставят продукти на ZTE. Забраната влезе в сила през април и ще продължи седем години – до 2025 г. Като причина САЩ изтъкват нарушаване на споразумение със ZTE, свързано със санкциите срещу Иран.

След въвеждане на забраната от страна на САЩ, тайванското правителество информира местните компании, че ако искат да доставят компоненти на ZTE, трябва да поискат разрешение. Днес Mediatek потвърди пред Ройтерс, че миналата седмица е получила разрешение за сделки със ZTE.

По думите на представител на Тайванското бюро за външна търговия, освен Mediatek заявки за разрешение да търгуват със ZTE са подали и други местни производители. Вероятно и те ще получат разрешения, предвид информациите от анонимен източник, че бюрото е обещало на компаниите да не им създава пречки за експорт.

Когато САЩ въведоха санкциите срещу ZTE, анализатори коментираха, че ограниченията могат да доведат до банкрут китайската компания. Особено критични за бизнеса на ZTE са чиповете на Qualcomm, на които стъпват част от смартфоните й.

Коментари по темата: „Mediatek спасява ZTE от американските санкции”

добавете коментар...

  1. Юли

    “Днес Mediatek потвърди пред Ройтерс, че миналата седмица е получила разрешение за сделки с Mediatek.”
    може би “… за сделки с ZTE”?

  2. ха

    Американските санкции носят възможност за убиване на американския монопол върху част от чип технологиите. Просто вече има голям клиент и за други производители, дори и да не са на толкова високо ниво!

Коментар