Спад на световния пазар за смартфони

В периода януари-март 2018 г. в света са продадени общо 334,3 млн. умни телефона, по данни на IDC

Продажбите на смартфони през първото тримесечие на годината са намалели с 2,9% спрямо същия период на предходната година, сочи доклад на анализаторската компания IDC.

В периода януари-март 2018 г. в света са продадени общо 334,3 млн. умни телефона, докато през първото тримесечие на миналата година пазарът възлизаше на 344,4 млн. Най-голям спад бележи пазарът в Китай, където през разглеждания период са продадени под 100 млн. смартфона – това е най-нисък тримесечен резултат от 2013 година насам.

От гледна точка на стойността на смартфоните обаче, пазарът все още е в подем и вероятно тази тенденция ще продължи и в следващите няколко години. Това се дължи на популярността на скъпи устройства като епълския iPhone X.

Топ 5 на водещите производители на смартфони в света се оглавява от Samsung. След корейската компания по обем на продажбите се нареждат Apple, Huawei, Xiaomi и Oppo. Делът на лидера Samsung обаче е намалял с 2,4% на годишна база и възлиза на 23,4% през първото тримесечие.

В същото време делът на Apple се увеличава с 2,8% – от 14,7% през първото тримесечие на 2017 г. до 15,6% през Q1 2018 г. Средната продажна цена на айфоните също се е покачила, благодарение на скъпия флагман iPhone X, отбелязва IDC.

Заемащият трето място Huawei постига нов рекорд на пазарния си дял от 11,8%, който е с 13,8% по-висок от 10-процентния дял на компанията през първото тримесечие на миналата година.

Значителен прогрес бележи и друга китайска компания, Xiaomi, която увеличава пазарния си дял почти двойно за една година– от 4,3% до 8,4%. За разлика от нея обаче, Oppo регистрира отстъпление от 7,5% до 7,1%.

Останалите по-големи производители на смартфони, вкл. LG, Vivo, OnePlus и Google, контролират сумарно 33,7% от световния пазар през първото тримесечие, в сравнение с 40,2% година по-рано.

Коментар