Google пуска Android Things за домашни електроуреди

Android Things ще включва виртуален асистент Google Assistant във версия за всякакви устройства – от хладилници и роботи до касови апарати и вендинг-машини

Google даде началото на нов наследник на операционната си система Android , предназначен за домашни електроуреди и други традиционни машини. Новата разработка се казва „Android Things“ и има за задача да „превземе“ домашните уреди след относително доброто представяне на други производни на Android – като например версиите й за автомобили, умни часовници и телевизори.

Android Things“ навярно ще включва виртуалния асистент Google Assistant във версия за всякакви устройства – от хладилници и роботи до касови апарати и вендинг-машини. Целта с новата ОС е тези устройства да бъдат създавани по-бързо, по-евтино и по-сигурно, споделя Венкат Рапака, директор продуктов мениджмънт в Google, пред Ройтерс.

Дериватите на Android имат за цел да осигурят на потребителите единен интерфейс за различните устройства. С това Google и нейните бизнес-партньори се надяват да осигурят разпространението на своите приложения.

Макар че Google не изисква такси от производителите на хардуер за Android, компанията очаква да генерира пари от това, че потребителите използват нови устройства за търсене, гледане на видеоклипове в YouTube и купуване на съдържание от магазина Google Play.

Операционната система Android захранва много от смартфоните по света и провокира потребителите да използват платените приложения на Google. Сега обаче Google се стреми да разшири доминацията на Android в други области, твърдят технологични и финансови анализатори.

Google казва, че ще гарантира три години безплатни пачове за сигурност за производителите на хардуер и платени разширени опции. Също така компанията обмисля автоматизирано сканиране на приложенията на производителите на хардуерни устройства с цел защита и сигурност.

Коментар