До 14 май събират мнения за новия закон за личните данни

Общественото обсъждане на новия закон за личните данни продължава от 30 април до 14 май, 2018 г.

Срокът за изпращане на мнения, становища, предложения и препоръки относно новия закон за защита на личните данни у нас изтича на 14 май. Документът бе публикуван на 30 април за обществено обсъждане на специализирания портал Strategy.bg. 

Новата норма следва да отразява промените, които настъпват в сферата на защитата на личните данни с влизането в сила на общоевропейския регламент GDPR. Регламентът трябва да заработи във всички страни-членки на ЕС от 25 май т.г.

Регулацията предвижда по-стриктно опазване на личните данни на гражданите, огромни финансови санкции при пробив в опазването на чувствителната персонална информация, както и „правото да бъдеш забравен“ – положение, при което гражданинът може да изисква от дадена организация всички негови лични данни да бъдат напълно заличени.

След края на общественото обсъждане законотворците у нас ще имат 10 дена, за да нанесат промените, да гласуват новия закон и да го публикуват в Държавен вестник. Някои експерти се опасяват, че има голяма вероятност страната ни да не успее да приеме закона в срока, изискван от ЕС.

Същевременно, голяма част от европейските държави вече имат гласувани, публикувани и действащи закони за защита на личните данни, адаптирани към изискванията на GDPR.

Коментар