Санкционираната ZTE спря продажбите на смартфони

Санкциите на САЩ извадиха ZTE от бизнеса със смартфони, засега

Китайският производител на смартфони ZTE официално прекрати продажбите на смартфони. Компанията е под санкции от САЩ, заради нарушено споразумение да не прави бизнес с Иран, и няма достъп до компоненти.

По-рано САЩ забраниха на американски компании да доставят компоненти на ZTE, което засегна сериозно производствената й дейност. Около 30% от компонентите в смартфоните на ZTE се доставят от американски фирми.

След налагане на санкциите, китайският производител започна да търси други доставчици на компоненти, но този процес ще отнеме време. В частност, ZTE ще може да получава чипове от тайванската MediaTek, която получи разрешение от правителството да търгува с китайците.

По данни на Ройтерс, в момента ZTE практически е прекратила търговската си дейност, а официалният й онлайн магазин не работи. Прекратени са и продажбите на ZTE в други онлайн магазини. Представители на компанията не отговарят на журналистическите запитвания.

Няма яснота кога ZTE ще започне отново да продава смартфони. Съгласно въведените санкции, компанията не може да ползва американски продукти до 2025 г. Има опасност също така ZTE да загуби лиценза си за операционната система Android.

Коментари по темата: „Санкционираната ZTE спря продажбите на смартфони”

добавете коментар...

  1. Аман

    краварете освен некоя санкция да направат, за друго акъл им не стига.

Коментар