Енергийните компании бързо възприемат IoT

Енергийните компании по света все повече впрягат „интернет на нещата” (IoT) в рамките на своята дейност, според неотдавнашен доклад, публикуван от Inmarsat Enterprise.

Анализът „Бъдещето на интернет на нещата” констатира, че технологиите се прилагат за рационализиране на бизнес-стратегиите, като в крайна сметка се цели намаляване на разходите и увеличаване на печалбите, пише GreenTech.bg.

47% от енергийните компании, анкетирани от Inmarsat, отбелязват, че възможностите за спестяване на разходи са приоритет при използване на IoT. 37% предполагат, че подобряването на здравето и безопасността са най-важният аспект при внедряването на технологиите. За други 37% въвеждането на повсеместна автоматизация е главната задача в дневния ред.

„Енергийната индустрия е на ключов кръстопът”, коментира Гари Брей, директор „Енергия” в Inmarsat Enterprise. „Нестабилността на цените на петрола и бързото навлизане на електрическите автомобили и възобновяемите технологии са само някои от факторите, оказващи сериозен натиск върху маржовете на енергийните предприятия”.

„Вместо енергийните предприятия да извличат колкото се може повече гориво, все повече се фокусираме върху печелившия обем, който може да бъде извлечен и разпределен с възможно най-ниски разходи за увеличаване на маржовете и подобряване на рентабилността”, допълва Гари Брей.

Прогнозата на специалистите е, че бързата дигитализация на сектора ще доведе до създаване на „интернет на енергията”. Това ще включва взаимосвързани, интелигентни измерватели и мониторингови системи, с визуализации в реално време на данните за потреблението.

„Това може да бъде интегрирано в системите за автоматизация, които незабавно се адаптират към колебанията в предлагането и търсенето и правят възможна предсказуемата поддръжка на активите, удължавайки живота им, увеличавайки ресурсите и свеждайки до минимум загубите”, заключава докладът.

Коментар