Продажбите на смартфони в Европа рухнаха с 6,3%

iPhpone е най-продаваният смартфон в Европа, по данни на Canalys

Пазарът на смартфони в Европа бележи спад от 6,3% през първото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година. Това е най-голямото отстъпление в рамките на тримесечие, отбелязва анализаторската компания Canalys.

Нещо повече, в рамките на Западна Европа продажбите на смартфони са намалели с 13,9%! В периода януари-март в този регион са продадени само 30,1 млн. смартфона.

В същото време пазарът на смартфони в Централна и Източна Европа расте. Продажбите там през тримесечието възлизат на 15,9 млн. смартфона, бележейки ръст от 12,3%.

Лидер на европейския пазар на смартфони остава Samsung с продажби в размер на 15,2 млн. броя и 33,1% дял, но и с най-голям спад от водещите доставчици – 15,4%. Apple заема второ място с 10,2 млн. продадени устройства, което е спад от 5,4% на годишна база, а пазарният й дял е 22,2%.

Останалите играчи в Топ 5 увеличават продажбите си през първото тримесечие. Huawei постига генерира ръст от 38,6%, достигайки 7,4 млн. продадени устройства и дял от 16,1% . Xiaomi е продала 2,4 млн. смартфона, бележейки ръст от 999%, а делът й възлиза на 5,3%. Nokia се отчита с 1,6 млн. броя и заема пето място с 3,5% пазарен дял.

Най-продаван смартфон в Европа е iPhone X, макар че епълският флагман регистрира известно отстъпление през тримесечието. Една четвърт от продажбите на Apple в Европа се падат на стари модели като iPhone SE, iPhone 6 и 6s.

Коментар