Apple изтегля шпионски приложения от App Store

Apple съобщи, че е започнала да изтегля от App Store приложенията, които споделят локационни данни за потребителя с трети страни, без неговото съгласие.

От 25 май в Европейският съюз ще влезе в сила Общият регламент за защита на данните (GDPR), но изглежда, че Apple не иска да губи време: технологичната компания вече премахва приложенията, които ненужно споделят местоположението на потребителя.

Скрийншот от електронно писмо от Apple App Store Review, което беше споделено в Twitter на 7 май, разкрива притесненията на компанията относно използването на локационните данни на потребителите. В имейла се казва, че всяко приложение, което „предава данни за местоположението на потребителите на трети страни без изрично съгласие на потребителя и цели, които не са одобрени“, ще бъде премахнато от продажбата в магазина за приложения.

Съобщението, което бе разгласено от 9to5Mac, гласи още, че „Apple също така приканва разработчиците да не споделят потребителски данни, поради причини, различни от „подобряване на потребителското преживяване или софтуерната/хардуерната производителност, свързани с функционалността на приложението“.

За момента не е известно колко приложения са премахнати или колко мащабна е инициативата. Според 9to5Mac, много разработчици са потвърдили, че приложенията им са изтеглени. Ако обаче фирмите коригират кода в приложенията си, те могат да ги изпратят за преглед и при одобрение програмите им ще бъдат върнати в продажба в App Store.

Коментар