IoT Adventure Forum 2018 събира технологичния елит

Какви са тенденциите и какво да очакваме в близко бъдеще в сферата на интернет на нещата ще дискутира форум в София

Какво се случва, когато приключението срещне технологиите? Къде е мястото на Интернет на нещата (IoT) в съвременния живот? Как IoT може да бъде средство за създаване на устойчива градска среда? Какви са тенденциите и какво да очакваме в близко бъдеще?

С тези теми на 15 май в хотел „Новотел София“ ще стартира IoT Adventure Forum 2018, а Нели Вачева, управител на Ай Ди Си България, Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и Калин Цеков, създател и управител на Навигато, ще се опитат да повдигнат завесата на IoT бъдещето.

Събитието, което се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Райт Имидж, ще бъде официално открито в 9:30 ч. от председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков. Водещи лектори от IOTA, IDC, VMWare, Microsoft, HPE, IndigoVerge, АББ България, Bosch, Unimasters Logistics, Navigato, ХакерЮ и др. ще представят последни тенденции и добри практики в областта на интернет на нещата пред над 120 експерти от различни сектори.

В сутрешните часове, като част от форума, се организира дискусия, по време на която топ експерти и IoT стратези ще дадат отговор на 9 критични въпроса, свързани с развитието и внедряването на интернет на нещата. Веселин Арнаудов, директор „Развитие на иновациите“ във VMwarе, Иван Драгоев, управител на IndigoVerge, Николай Димитров, директор „Бизнес развитие“ на HPE, Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, и доц. д-р Боян Жеков, преподавател в УниБИТ, ще обсъждат:

  • Кои са най-големите рискове, свързани с IoT днес;
  • Кои eвропейски политики и програми подкрепят развитието на IoT и в частност – на умните градове;
  • С какви притеснения се сблъскват, когато обсъждат IoT проекти с клиенти и партньори;
  • Какви са плюсовете и минусите на готовите платформи срещу платформите „направи си сам“;
  • Кои технологии в свързаността влияят най-много на развитието на IoT;
  • Как се гарантира сигурността, доверието и безопасността при IoT;
  • До 2020г. се очаква 10% от блокчейн решенията да включват обработка на данни от IoT сензори. За какви цели ще се обработва информацията и какви проблеми на интеграцията могат да се очакват;
  • IoT за потребителите или IoT за индустрията – кои са най-драстичните промени, които можем да очакваме в резултат на използване на IoT в двата сектора в близките 5 години;
  • Възможна ли е регулация на IoT.

В следобедните часове форумът ще продължи с четири тематични панела: „Умните градове – сърцето на иновациите в дигиталните екосистеми“, „Индустрия 4.0 – време е да трансформирате бизнеса си“, „Разработване на IoT – разработване на бъдещето“ и „Сигурност и защита на личните данни – голямото предизвикателство пред Интернет на нещата“.

Като част от програмата ще бъдат представени успешни внедрявания в община Велико Търново, иновативни решения с приложение в различни индустрии и как могат да се използват виртуална и подсилена реалност в производството.

В специализиран семинар програмистите, които разработват IoT, ще могат да научат повече за етапите при разработване на решения, проблемите със сигурността, които могат да възникнат и новите технологии като IOTA, които могат да се използват за програмиране.

Във фокус на форума ще бъде влизащият в края на месеца Регламент за защита на личните данни (GDPR) и по-точно – защитата на личните данни на етапа на проектиране, която заема централна роля в него. От Дрон Арена ще допълнят темата с интересни примери на правните и техническите предизвикателства, пред които е изправена употребата на дронове за набиране и обработка на лични данни от въздуха.

В края на деня ще бъдат наградени победителите в петте категории: „Интернет на нещата: Умен град“, „Интернет на нещата: Бизнес“, „Интернет на нещата: Потребители“, „Интернет на нещата: Стартъп“ и „Интернет на нещата: Общество“ на първия конкурс за проекти, решения и стартъпи в България – IoT Adventure Awards 2018.

IoT Adventure Forum 2018 се организира с подкрепата на партньорите: IDC България, VMware, HPE, Майкрософт, БАИТ, Аутомотив Клъстър България, фондация „ЛИБРе“, Dev.bg, фонда Eleven Ventures, Дрон Арена, Data Science Society, Ейнджълс Естейт и медийните партньори – БНР, Bloomberg TV България, информационна агенция „БГНЕС“, списание “Твоят бизнес”, TechNews.bg, Seenews.com, Kaldata.com и Technology.bg.

Регистрацията за форума се извършва на сайта на IoT Adventure Forum 2018.