Си Дзинпин преговаря с Тръмп за помилване на ZTE

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Twitter, че преговоря с лидера на Китай Си Дзинпин и влага всички усилия, за да „върне в бизнеса“ компанията ZTE, която беше засегната от американски санкции и прекрати продажбите на смартфони.

„Президентът Си и аз работим заедно, за да върнем бързо в бизнеса голямата китайска телефонна компания ZTE. Твърде много работни места в Китай бяха загубени. Търговският отдел е инструктиран да го направи!“, коментира Тръмп в профила си в Twitter.

САЩ обвинява китайския производител ZTE, че доставя продукти с американски компоненти на Иран и Северна Корея. Ето защо Вашингтон въведе санкции срещу ZTE, като забрани на американските компании да й продават компоненти и софтуер, а също така ограничи бизнеса й със смартфони и оборудване в САЩ.

Забраните лишиха ZTE от чиповете Snapdragon на Qualcomm и от Android с вградени услуги на Google. Китайската компания може да продължи да използва свободната и отворена платформа Android без фирмените приложения на Google, както и чипове на тайванския разработчик MediaTek, който получи разрешение от правителството да доставя компоненти за смартфоните ZTE и Nubia.

Притисната в ъгъла, ZTE призна вината си и поиска облекчаване на санкциите, които застрашават нейното съществуване. Компанията дори прекрати оперативната си дейност, свързана с продажбите на смартфони, тъй като преходът към чипове на MediaTek в цялата гама ще отнеме време.

Доскоро ZTE беше четвъртият по големина доставчик на смартфони в САЩ с пазарен дял от 11%. Официални лица на американските власти признават ролята на ZTE за пазара в САЩ и съдействат в преговорите между Доналд Тръмп и Си Дзинпин за решаване на казуса.

Коментар