НАСА праща мини-хеликоптер на Марс

Безпилотният Mars Helicopter ще извърши серия изпитателни полети на Червената планета

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати на Червената планета мини-хеликоптер в рамките на мисията Mars 2020, която предвижда пускане на нов марсоход на базата на Curiosity.

Подготвяният космически роувър Mars 2020 включва усъвършенствано оборудване и широк набор от научни инструменти. На борда си апаратът ще носи безпилотен Mars Helicopter, който се разработва от 2013 г.

Мини-хеликоптерът тежи 1,8 кг и е оборудван с два носещи винта, които се въртят в противоположни посоки. Скоростта на въртене в марсианската атмосфера ще достига почти 3000 оборота в минута. Дронът разчита на вграден блок от литиево-йонни батерии, слънчеви батерии и топливни елементи.

След като кацне на Червената планета, Mars 2020 ще пусне мини-вертолета на подходящо място на повърхността. Планират се серия изпитателни полети с постепенно увеличаване на разстоянията и продължителността им.

Ако експериментите се окажат успешни, в бъдеще подобни летателни апарати ще могат да се използват за разузнаване на територии, снимане от неголяма височина и други дейности. Роувърът Mars 2020 ще потегли към Червената планета през 2020 г. и по план трябва да кацне на нея през 2021 г.

Коментар