Великобритания гледа към водородно бъдеще

Доклад на Института по инженерна механика във Великобритания препоръчва на правителството на Обединеното кралство да инвестира повече в енергийните технологии в опит да намали зависимостта си от вноса на газ.

Стратегическият документ е озаглавен „Енергия от газ: да видим причината за това, което обичайно е излишна мощност в електрическата мрежа, да създаваме газ, най-вече под формата на водород“, пише GreenTech.bg.

„Този водород се добива чрез електролиза на вода и е енергия, която може да се използва във всички сектори на енергийната система, като производство на електричество, топлоенергия, промишленост, съхранение и транспорт – което спомага за декарбонизирането“, казват експертите.

Превръщането на излишъците в енергийната система в газ е брънката, която свързва енергийната система, осигуряването на гориво от излишната мощност и намаляването на замърсяването на въздуха и емисиите на СО2.

В момента излишната мощност от вятърните и слънчевите централи на Острова не може да бъде съхранявана в наличните, крайно недостатъчни системи за съхранение в страната.

„Правителството и индустрията трябва да умножат усилията си за осигуряване на програми за финансиране и демонстрационни обекти, за да насърчат по-широкото използване на водорода като средство за съхранение на енергия“, отбелязва д-р Дженифър Бакстър, водещ автор и главен инженер в Института по инженерна механика.

„Трябва да се пренасочим от разточителната ни сегашна култура към по-устойчива, кръгова икономика“, допълва експертът. По думите му, технологията на преобразуване на енергията във водороден газ може и трябва да играе важна роля в енергийното бъдеще на страната.

Коментар