Инвестиция от $100 млн. подсилва телефоните Nokia

Брандът Nokia се завърна успешно на пазара за смартфони, благодарение на партньорството на HMD Global и Foxconn

Финландската компания HMD Global, притежател на лиценз за производство и продажба на телефони с бранда Nokia, привлече инвестиция в размер на 100 млн. долара, която ще бъде вложена в развитие на бизнеса и повишаване на приходите, предаде Ройтерс.

През последната финансова година HMD заработи 1,8 млрд. евро. С привлечените средства компанията ще разшири асортимента на предлаганите смартфони Nokia, с цел да удвои продажбите в партньорските канали на ключови пазари през 2018 г. Сред инвеститорите в последния кръг на финансиране влизат DMJ Asia Investment Opportunity и FIH Mobile (дъщерна компания на Foxconn).

2017-а е първата пълна година в продажбите на смартфони Nokia, след като марката беше придобита от HMD Global. Според анализатори от TrendForce, успехът на компанията се дължи отчасти на изгодното партньорство с контрактния производител на телефони FIH Mobile, както и на използването на заводи в Индия, което позволява на HMD да постигне по-ниски цени на пазара в азиатската страна.

Очаква се през настоящата година HMD Global да запази динамиката на ръст в сегмента на устройствата от начално ниво и в средния клас, където разходите са от критично значение. Прогнозата сочи, че HMD ще пусне тази година над 20 млн. смартфона, което е с 20% повече спрямо миналата година.

Коментар