Google въвежда по-умна система срещу ботове reCAPTCHA 3

Google обяви нова версия на системата за защита на уеб сайтовете от ботове, наречена reCAPTCHA 3. Този вариант на технологията не изисква от потребителя да извършва каквито и да е действия, за да потвърди, че е човек, а не робот.

Предишните версии на reCAPTCHA изискваха от потребителя да разпознае картинки – например, да посочи всички изображения от предложения пакет, в които присъстват пътни знаци.

Вместо това, новата reCAPTCHA 3 анализира поведението на потребителите в интернет за последните няколко дни, като обръща внимание на особености в движението на курсора на мишката или въвеждането на текст. На базата на тези данни, системата оценява дали поведението на потребителя е естествено по скала от 1 до 0 – единица получават хората, а нула – ботовете.

Според разработчиците, точността на разпознаване на системата е 99,98%. При това алгоритъмът не разсейва по никакъв начин потребителя от неговите занимания в интернет.

В момента reCAPTCHA 3 се намира на етап на бета тестове. Системата е достъпна за интегриране в уеб сайтове.

reCAPTCHA беше създадена през 2007 г. на базата на подобна система – популярната CAPTCHA, или „Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart“ – напълно автоматизиран публичен тест на Тюринг за разпознаване на компютри и хора. CAPTCHA предлага на потребителя да разпознае текст в деформиран вид.

През 2013 г. reCAPTCHA започна да използва анализ на поведението на потребителя, за да установи дали е човек или робот още преди процедурата за разпознаване на изображения. Този проект беше наречен NoCAPTCHA. Ако резултатите от анализа показваха с висока вероятност, че потребителят е бот, системата предлагаше по-сложни картинки за разпознаване.

Коментари по темата: „Google въвежда по-умна система срещу ботове reCAPTCHA 3”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    razpoznavane i blokirane na botove na mmmm……ka im u 6……..ndata pulni prostotiii kap4a e insrument za cenzura i kontrol nad saitowae predostawia6ti vuzmojnost za komentari bez registracia

  2. ха

    И тази система може да се излъже, но определено сега хакерите имат по-сложна задача!!! Трябва да имитират поведение на което не се знае колко параметъра се следят. Иначе отдавна му намериха цаката на разпознаването на картинки – просто се плаща дребни суми, за да се въвежда капчата от човек и защитата е преодоляна…

Коментар