Google въвежда по-умна система срещу ботове reCAPTCHA 3

Новата система reCAPTCHA 3 не изисква никакви действия от потребителя

Google обяви нова версия на системата за защита на уеб сайтовете от ботове, наречена reCAPTCHA 3. Този вариант на технологията не изисква от потребителя да извършва каквито и да е действия, за да потвърди, че е човек, а не робот.

Предишните версии на reCAPTCHA изискваха от потребителя да разпознае картинки – например, да посочи всички изображения от предложения пакет, в които присъстват пътни знаци.

Вместо това, новата reCAPTCHA 3 анализира поведението на потребителите в интернет за последните няколко дни, като обръща внимание на особености в движението на курсора на мишката или въвеждането на текст. На базата на тези данни, системата оценява дали поведението на потребителя е естествено по скала от 1 до 0 – единица получават хората, а нула – ботовете.

Според разработчиците, точността на разпознаване на системата е 99,98%. При това алгоритъмът не разсейва по никакъв начин потребителя от неговите занимания в интернет.

В момента reCAPTCHA 3 се намира на етап на бета тестове. Системата е достъпна за интегриране в уеб сайтове.

reCAPTCHA беше създадена през 2007 г. на базата на подобна система – популярната CAPTCHA, или „Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart“ – напълно автоматизиран публичен тест на Тюринг за разпознаване на компютри и хора. CAPTCHA предлага на потребителя да разпознае текст в деформиран вид.

През 2013 г. reCAPTCHA започна да използва анализ на поведението на потребителя, за да установи дали е човек или робот още преди процедурата за разпознаване на изображения. Този проект беше наречен NoCAPTCHA. Ако резултатите от анализа показваха с висока вероятност, че потребителят е бот, системата предлагаше по-сложни картинки за разпознаване.

Коментари по темата: „Google въвежда по-умна система срещу ботове reCAPTCHA 3”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    razpoznavane i blokirane na botove na mmmm……ka im u 6……..ndata pulni prostotiii kap4a e insrument za cenzura i kontrol nad saitowae predostawia6ti vuzmojnost za komentari bez registracia

  2. ха

    И тази система може да се излъже, но определено сега хакерите имат по-сложна задача!!! Трябва да имитират поведение на което не се знае колко параметъра се следят. Иначе отдавна му намериха цаката на разпознаването на картинки – просто се плаща дребни суми, за да се въвежда капчата от човек и защитата е преодоляна…

Коментар