Ройтерс: САЩ може да свалят санкциите срещу ZTE

Очаква се САЩ да свалят санкциите срещу китайската ZTE след промени в управленската й структура

САЩ и Китай са близо до сключване на споразумение, което ще снеме санкциите срещу производителя на смартфони и телеком оборудване ZTE, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Санкциите срещу ZTE може да паднат, ако Китай се откаже от митата върху вноса на американска селскостопанска продукция и започне да купува повече стоки, произведени в САЩ.

От своя страна, САЩ няма да изпълнят заканата си да въведат мита върху китайските стоки на стойност 150 млрд. долара, докато продължават преговорите с Пекин по въпросите на търговията, съобщи пред ТВ канала CNBC министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

За преговори между САЩ и Китай за снемане на санкциите срещу ZTE съобщава и Уол Стрийт Джърнъл. Според източници на медията, окончателно решение все още не е постигнато, а ZTE вероятно ще трябва да направи значителни промени в управленската си структура и борда на директорите. Освен това компанията е застрашена от големи глоби.

През април т.г. американските власти забраниха на местни компании да продават на ZTE компоненти за смартфони, телекомуникационно оборудване и други устройства, произвеждани от китайската компания. Срокът на забраната се простира чак до 2025 г.

Като официална причина за налагане на санкции се изтъква това, че ZTE е заблудила министерството на търговията на САЩ – вместо да накаже служители и топ мениджъри, които са търгували с Иран, компанията ги е наградила.

Коментар