Нанотехнологиите трябва да се изучат по-добрe

Доклад на Националния съвет за изследвания (NRC) на САЩ повдига въпроси, свързани с развитието на нанотехнологиите и потенциалния риск за хората и природата.

Експертите от организацията смятат, че сегашният план за безопасност на нанотехнологиите не дава пълна сигурност, че те се разработват и използват без никакъв риск за здравето. Според тях трябва да се изучи по-задълбочено механизма, по който наноматериалите се поглъщат и обработват в тялото на човека.

В момента на пазара има повече от 700 съдържащи наноматериали продукти (от козметика до електроника), които се докосват, носят и употребяват. В следващото десетилетие от наноматериали ще се произвеждат още много стоки, в това число храна и медикаменти.

Според скорошен доклад на NRC, са необходими финансиране, организация и изследвания, за да се изучат рисковете за здравето на хората и за природата, произлизащи от наноматериали.

Наноматериалите са материали с размери от наноскалата, т.е. 100 нанометри или по-малки. Нанотехнологията е наука за правене на материя на атомно или молекулярно ниво.

От NRC смятат, че съществуващият план, изготвен от националната инициатива за нанотехнологии (NNI), не показва ясно разбиране на рисковете, свързани с разработването и употребата на наноматериали и продукти, нито пък включва цели, които да гарантират, че нанотехнологиите се разработват и използват колкото е възможно по-безопасно. Липсва също така и мащабна стратегия за изследване, която трябва да получи обществено одобрение.

Потребителска техника на базата на наноматериали  

  • В електрониката нанотехнологията се използва, за да се увеличат възможностите на продуктите за масово потребление, като в същото време се постигне намаление на тегло, размери и електрическа консумация.
  • Технологии за изработване на дисплеи за лаптопи, мобилни телефони, фотоапарати и други устройства използват полимерни филми с наноструктура, известни като „органични диоди, излъчващи светлина”.
  • Компютърните твърди дискове съдържат големи магнитни глави с нано-слоеве от магнитен материал, които позволяват огромно увеличение на капацитета на съхранение.
  • С помощта на нанотехнологията също така се разработват чипове с памет.
  • Motorola работи върху нано-излъчващи дисплеи; Intel разработва интегрални схеми с изключително малки размери, а  California Molecular Electronics е насочила усилията си към създаване на чипове с размер на молекула.

Изследване на рисковете

Този проблем е изключително важен, тъй като е голям броят на продуктите с размери от наноскалата и съответно още по-голям е броят на работници и потребители, които са изложени на тяхното въздействие. Все още има много неизвестности, свързани с влиянието на тези продукти върху здравето на хората и върху природата, в това число и потенциални токсични свойства. Трябва да бъдат направени допълнителни проучвания за степента на токсичност на наноматериалите при различни нива на излагане под тяхното въздействие.

Колоидални частици от наноскалата участват в транспорта на материали, токсични органични съединения, вируси и радионуклиди в природата, според агенцията за опазване на околната среда. Има данни, че някои наноматериали причиняват токсични реакции в тестови организми.

Едновременно с провеждането на повече изследвания е необходимо да има обмен на информация между индустрии и компании, използващи нанотехнология, и групи на защитници на природата и човека. По данни на Агенцията за защита на околната среда, днес в областта на нанотехнологията работят около 20,000 изследователи. Резултатите от тяхната работа трябва да бъдат достояние на колкото е възможно по-голяма част от обществото, за да се избегнат потенциалните рискове за човешкото здраве.

Европейски стратегически план за действие

Планът на Европейската комисия за развитие и регулация на нанотехнологиите засяга няколко основни области, най-важните от които са изследване, оценка на риска и международно сътрудничество.

В областта на изследването на нанотехнологиите най-важни са въпросите, свързани с безопасността на наночастиците и тяхното въздействие върху човешкото здраве и природата. Комисията ще разчита и подкрепя усилията на всички частни, държавни и обществени организации в тази област.

Оценката на риска на произведените наноматериали се превръща в център на повишено внимание. Европейската комисия насърчава изследването на потенциалното влияние на наночастиците и продуктите на базата на нанотехнологии, тъй като съществуват много неясноти относно схеми за тестване на токсичност, прагове на токсичност и други.

Международното сътрудничество е от съществено значение за развитието на нанотехнологията, където научните и техническите предизвикателства са огромни. То е необходимо както за по-напредналите държави (за да обменят знание и опит), така и за не толкова развитите икономически страни (за да имат достъп до натрупаното знание и да се избегне „наноразделение”).

Коментари по темата: „Нанотехнологиите трябва да се изучат по-добрe”

добавете коментар...

  1. Joro

    Какъв е проблема? Нека се означи на етикета, да се препоъча или задължи разделното им събиране в специални контейнери, а после наноизделията могат да се подложат на термична дисоциация, плазмено горене /или изпаряване/ и това е.
    За разлика от радионуклидите наноматериалите ще се разпаднат от висока температура.

Коментар