Надежда за компютърния пазар, спадът се забавя

Търсенето на компютри в бизнес сегмента е стимулирано от прехода на компаниите към операционна система Windows 10

Пазарът на компютърни устройства показва признаци за стабилизиране. Тази година се очаква поредният спад, но темповете на регрес се очертават като най-малките за последните четири години, сочи доклад на Canalys.

Сумарните доставки на настолни компютри, ноутбуци, хибридни устройства и таблети ще намалеят с 2,1%, в сравнение с 2017 г., до 398 млн. броя. Забавянето на спада е признак, че пазарът се връща към състояние на устойчивост.

В сегмента на потребителските РС са видими признаците за стабилизация. Големите производители се насочват към нови бързо-растящи категории от рода на геймърските РС, хромбуците и хибридните модели, сочи анализът.

В краткосрочна перспектива търсенето на масови потребителски РС ще остане слабо. Доставките на компоненти като DRAM памет ще бъдат ограничени, което провокира повишаване на цените. На редица големи пазари като САЩ, Китай, Русия, Япония и Южна Корея ще нарастват продажбите на геймърски РС, движени от популярността на киберспортовете.

Що се отнася до бизнес сегмента, търсенето тук е стимулирано от прехода на компаниите към операционна система Windows 10 – процес, който е съпроводен от обновяване на компютърните паркове, отбелязва Canalys.

Междувременно, в сегмента на таблетите се наблюдава силно изразена негативна динамика, въпреки оживлението в продажбите на iPad в последно време. Търсенето като цяло намалява, тъй като потребителите избират смартфона за основно мобилно устройство, докато за по-сериозни задачи разчитат на РС.

Предвид това, Canalys прогнозира, че в периода от 2017 до 2020 г. пазарът на таблети ще намалява средно с 3% на година, което се очертава като най-силно изразеният спад сред всички категории компютърни устройства.

При настолните РС се очаква средногодишен спад в продажбите от 1,5%, а при ноутбуците регресът ще се измерва с 1,1% на година в разглеждания период. Само хибридните устройства, съчетаващи ноутбук и таблет, ще отбележат позитивен тренд, който според Canalys ще бъде 8,8% в близките пет години.

Друга анализаторска компания, Gartner, очаква съкращаване на пазара на традиционни РС до 189 млн. броя през 2019 г. Но ултрамобилните устройства, вкл. ултрабуци, хибридни Windows модели и ноутбуци MacBook Air, ще компенсират този спад, в резултат на което доставките на РС като цяло ще нараснат до 266 млн. броя, докато при таблетите стагнацията се задълбочава и продажбите ще паднат до 159 млн. броя.

Коментар