Франция и Германия настояват ЕС да финансира стартъпи

Европа трябва да напредва по-динамично в новите цифрови технологии, за да спре изоставането от конкурентите

Франция и Германия настояват за инициатива на равнище ЕС за финансиране на иновациите и научните изследвания в проекти за новостартиращи технологични предприятия в целия блок, за да може Европа да се конкурира по-ефективно срещу Китай и САЩ, предаде Ройтерс.

Европа отдавна се възприема като изостанала в разработването на нови технологии в сравнение със Съединените щати, които имат силна индустрия за рисков капитал в подкрепа на стартиращите фирми в Силициевата долина. Европейската култура, по-склонна към избягване на рисковете, се счита за една от пречките пред високотехнологичното развитие на Европа.

Ето защо Берлин и Париж призоваха Европейския съвет за иновации да финансира „амбициозните“ стартиращи технологични предприятия. Това бе записано в документ, представен на лидерите на Европейския съюз на срещата на върха за Балканите миналата седмица.

Необходимо е съвместно усилие за по-нататъшно подобряване на средата и регулациите за рисковия капитал, които да стимулират успешния трансфер на пробивни иновации, както и основаването и растежът на компании за разтърсващи нови технологии в Европа“, се казва в доклада.

Франция и Германия настояват за реформи в различни сектори преди срещата на върха на лидерите на ЕС през юни. Те искат Европа да напредва по-динамично в новите цифрови технологии. В документа се посочва, че целта е да се създаде мрежа, която да „внася пробивни иновации от науката към пазара – и да отвори мрежата за други заинтересовани държави от ЕС“.

Франция вече обеща да похарчи 1,5 млрд. евро за развитието на проекти в областта на изкуствения интелект до 2022 г., надявайки се да сложи край на изтичането на мозъци и да настигне доминиращите гиганти – САЩ и Китай.

Коментар