И адвокатите вече искат записи от социални мрежи

Върховният съд в Калифорния наскоро се оказа изправен пред труден въпрос: да реши дали Facebook и други компании за социални медии са задължени да предоставят съдържанието на даден потребител на адвокатите в съда – било то на ищците или на обвиняемите.

Драмата, която сама по себе си е трудна за американския съд, придобива още по-актуално звучене в светлината на новата европейска регулация за защита на личните данни (GDPR). Съдебните експерти в Калифорния се оказаха изправени пред спор, в който едни срещу други са обществените защитници и едни от най-големите компании от Силициевата долина.

Поводът е дело с обвиняем за убийство в Сан Франциско. Неговият обществен защитник е поискал видеоклипове и всякакво друго съдържание, публикувано във Facebook и Instagram, от жертвата и от различни свидетели. Обвиняемият Лий Съливан и неговият адвокат Дерик Хънтър са потърсили информация и от Twitter.

Прокурорите са обвинили мъжа в убийство при предполагаема стрелба от движещ се автомобил, по всяка вероятност като част от организирана банда, през 2013 г. Съливан казва, че свидетел на случилото се е бившата му приятелка – и че публикациите й в социалните мрежи биха показали, че е била ревнива и ядосана, защото Съливан е имал връзки с други жени.

Защитниците казват, че конституционното право на справедлив съдебен процес им дава основание да изискват от компаниите за социални медии да предоставят информацията от профилите на замесените в случая, за да подготвят участията си в делото.

Адвокатите на фирмите пък твърдят, че федералният закон за защита на личните данни не позволява разпространението на потребителското съдържание, а обвиняемите имат други начини да получат материала. Те биха могли да помолят свидетелите сами да предоставят съдържанието от профилите в социалните медии – и да получат информация за жертвите от прокурорите след заповед за претърсване на профилите им във Facebook и Instagram. Именно това настояха адвокатите на Facebook Ерик Милър и Джеймс Снел в кратко съобщение до Върховния съд на Калифорния.

Адвокатите на Съливан твърдят, че не могат да намерят свидетелката, за да й изпратят призовка. Защитата казва още, че достъпът само до записите, които подкрепят теорията на обвинението, не им позволява да изградят обосновката си. Точно това е записано в мотивите за обжалване на решението на съда от 2015 г.

„Защитниците на обвиняемите търсят услуга „на едно гише“ – бърза процедура да получат материалите, които сайтове за социални медии могат да имат“, обясни Ерик Голдман, съпредседател на Института за право и високи технологии в Юридическия факултет на университета „Санта Клара“. Решението на Върховния съд в Калифорния ще е от решаващо значение за бъдещи подобни случаи, а в този смисъл „може да промени съществено практиките на компаниите“, каза Голдман.

В кратко изявление Google предупреди, че „разхлабването“ на правилата за разпространяване на информация би подкопало доверието на потребителите в поверителността на информацията им и „значително утежнява“ исканията за разкриване на потребителска информация.

Службата на обществените защитници в Сан Франциско се противопостави и подчерта, че прокурорите все повече предлагат записи от социалните медии като доказателства и че „обвиняемите имат паралелна нужда от тези записи, за да се защитават срещу обвиненията“.

Коментар