Apple минава на OLED, трус в индустрията на дисплеите

Намерението на Apple да използва OLED панели в смартфоните си предизвика трусове в индустрията на дисплеите

Apple планира да се откаже от използването на течнокристални дисплеи (LCD) във всички свои смартфони в ползва на екраните с органични светодиоди (OLED), съобщи Electronic Times. Новината срина акциите на Japan Display – основен партньор на Apple за дисплеи.

През настоящата година ще излезе само един модел iPhone с OLED екран, но през 2019-та компанията от Купертино възнамерява да използва само такива панели в смартфоните си. Има малка вероятност Apple да пусне LCD модели и през 2019 г. при условие, че разшири продуктовата си линия.

В случай, че Apple се придържа към плана си да пусне на пазара три нови модели айфони, всички те ще имат OLED екрани, твърди Electronic Times, позовавайки се на източници от индустрията.

Преходът към OLED ще засегне много сериозно бизнеса на Japan Display, която е един от основните доставчици на LCD панели. Японският производител крои планове за производство на OLED дисплеи през следващата година и в момента търси инвестиции за пускане на производствените линии.

През април т.г. се появиха информации, че Japan Display възнамерява да привлече над 500 млн. долара чрез пускане на нови акиции. Освен това японската компания планира да продаде един от заводите си в префектура Ишикава, останал без поръчки, на държавната корпорация Innovation Network Corp.

Japan Display е съвместно предприятие за дисплеи на Hitachi, Toshiba и Sony. В последните четири години компанията работи на загуба, а стойността й постоянно намалява. В момента пазарната капитализация на предприятието се оценява на около 965 млн. долара.

Плановете на Apple да премине към OLED екрани повлияха негативно и на друг доставчик на панели за iPhone – корейската компания LG Display. В случай, че Apple използва единствено OLED дисплеи в смартфоните си от 2019 г., вероятно LG Display ще получи само част от поръчките, тъй като производителят на iPhone ще иска да работи с няколко партньора, за да намали рисковете.

Коментари по темата: „Apple минава на OLED, трус в индустрията на дисплеите”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  останал без поръчки,
  на държавната корпорация Innovation Network Corp.

  офортизиране на печалбите
  национализиране на загубите

 2. Аман

  Само Аппле уееееее!!!!

Коментар