Медиите на бъдещето – персонифицирани

Потребителят вчера не е същият като потребителя днес и потребителя утре. В динамично променящия се съвременен свят той влиза с нови очаквания към медиите и все по-настоятелно изисква от тях.
Какви ще бъдат медиите на бъдещето? Това беше един от 10-те въпроса за следващите 10 годинив анкета на Нетинфо по случай десетгодишнината на компанията. Победителят с най-провокативен отговор Мария Василева казва:
След 10 години мобилните апарати и лаптопите ще бъдат едно; екраните ще бъдат въображаеми (на най-близката стена :)) или за целта ще използваме специални очила, които да ни служат като екран. Всеки ще има своя интернет ID. Медиите ще бъдат персонифицирани – това, което аз гледам по една и съща тв или това, което аз чета в един и същи вестник като на някой друг, може да бъде различно, следвайки моите интереси и предпочитания.
Не вярвам печатните медии да изчезнат, защото ако всичко е online based, съзнанието (и зрението ни най-вече) би се натоварвало прекалено”, прогнозира още Мария Василева. „Медиите ще достигат от нас най-вече чрез интернет и по канали, които позволяват лесна обратна връзка. Процесът трябва да стане много по-интерактивен.  Времето, което ще прекарваме с медиите, би било равно на това, което е днес, но ще е по-пълноценно и ще достигаме по-лесно до необходимата ни информация, която пък ще е в по-удобна форма.
Сайтовете ще бъдат все по-усъвършенствани, ще има много функции, предлагащи забавление на хората, смята Боряна Добрева в отговор на въпроса Как ще се забавляваме?”.
Представям си примерно слънчеви очила, в които ще има вградени компютри и ще можем да влизаме в интернет навсякъде, а и много по-евтино. Ще можем да комуникираме по нови начини. Ако се вярва на всичко, което тече по медиите, след 10 години ще има измислени системи за четене на мислите на хората, за генериране на емоции. Може би даже сексът ще започне да се превръща в компютърно забавление. Надявам се само след 10 години забавлението да не изгуби главната си функция – да прави хората щастливи и може би да се превърне в нещо не чак толкова опасно понякога…”, споделя Добрева.
След десет години навярно освен образ и глас, ще можем от разстояние да предаваме аромата си, да усещаме допира на човека срещу нас, прогнозира Виляна Цветкова, победител сред отговорилите на въпроса Как ще социализираме (общуваме помежду си)?”
Няма да има нужда от дисплей и слушалки, клавиатура или друг интерфейс, за да общуваме посредством дадена технология. Всичко от страна на другия ще представлява един холограмен достъп, чрез който да предаваме всяка онази част от нас, която да изразява същината ни, дори тази, която не контролираме съзнателно. Ще премахнем освен границите на разстоянието помежду ни, така и границите на самата комуникация посредством външни устройства, навярно ще можем да предаваме себе си от всяка желана част на света към някого, по начин, по който разстоянието не е понятие, а комуникационно и телепатично разрушима преграда”, казва още Виляна Цветкова.
Ще намираме по-лесно необходимата ни информация чрез гласови команди. Така ще се пестят пари, време и ще можем да вършим повече неща и в офиса, и у дома, смята Петя Стойчева, чието мнение е отличено сред отговорите на въпроса Как ще се информираме?”. Според нея, в големите обществени сгради и на други оживени места ще бъдат поставени съответни гласови устройства. В слушай на спешност, когато ни е необходима незабавно някаква информация, тези устройства винаги ще са на разположение.
Какъв ще бъде ефективният рекламен формат? Според Емил Братанов, той ще бъде обемен, амбиофоничен, холовизионен. Реклами ще се прожектират по огледалните стени на сгради в центъра.
Ще прекъсват мача или филма ти вечер у дома и само платежоспособните ще могат да си позволяват активни абонаменти за програми без реклами. Търговските вериги ще пускат по кутиите ни еднократни холокартички с истински аромат за промоциите на поредната наденица, която при докосване ще бъде топла на допир и ще се чува цвъртенето от скарата (до 10 пъти, преди да се самоунищожи микрочипът). Фешън-рекламата ще бъде особено атрактивна – моделът и дрехата ще могат да се разглеждат буквално отвсякъде (а банските костюми ще бъдат съвсем символични), е забавният отговор на Братанов.
Използването на разгънати фолио-дисплеи край големи булеварди и кръстовища ще бъде забранено, след като са предизвикали хаос и няколко леки ПТП-та, докато шофьори в реалните си коли са набивали спирачки в режим "ръчно управление" – виждайки Мерцедес Еър Шатъл Сюпър Спейс да нахлува в движението от фасадата на близка сграда и да блъвва облаче изпарен водород от ауспусите си, разтапяйки се в отсрещните витрини”…
Личната свобода несъмнено ще придобие още по-голямо значение, убеден е Владимир Хънтов. На въпроса Как обществените органи ще влияят на потреблението на медиите? той предвижда, че ще се увеличи ролята на държавни и неправителствени институции в борбата с отрицателните страни на информационното пространство: пропагандата на насилие, тероризъм, нетолерантност; замърсяването на информационната среда (с вируси, спам и пр.); проявите на монополизъм; съзнателното премълчаване или изкривяване на информацията.
Как новите медии ще променят обществото? Според Добромир Атанасов, медиите ще  направят обществото по-отговорно, по-зряло и вероятно с доста степени по-умно. Новите медии ще възпитават (или поне така би трябвало да бъде) морално отговорни личности,способни да вземат мъдри решения и да поемат нужните отговорности.Тези хора ще бъдат доста по-информирани от днес, като сами ще търсят нужните им данни, без да чакат медиите да им ги поднесат наготово.
Зелено поведение, намаляване консумацията на месо, неизползване на вещи за еднократна употреба, придвижване с велосипед, пеш или с градски транспорт – това са само малка част от препоръките Константин Стоянов, който отговаря пространно на въпроса Какво да стори всеки от нас, за да спрем екологичната катастрофа?”. Ако станe бизнесмен, той би инвестирал в алтернативни източници с използване на еврофондовете и в повишение на енергийната ефективност при производството. Стоянов призовава за подкрепяне на всички инициативи за намаляване на СО2 с участие в митинги и шествия против незаконното изсичане на горите и за криминализиране на това престъпление.
Ще ми се като герой на Вазов да хвърля камък на грамадата и да извикам: "Проклет да е Ото!". Визирам откривателя на двигателя с вътрешно горене”, така започва мнението на Красимир Пухтев по темата Какви ще бъдат алтернативните източници на енергия?”.
Алтернативните източници на енергия ще бъдат тези, които ще съумеят да се промушат през желязната хватка на нефтодобивните компании. Не търся световна конспирация, а се опитвам да си обясня, защо досега е направено толкова малко по въпроса. Иначе те са въздух, вода, светлина и магнитни вълни. Предпочитам да ги наричам възобновяеми източници на енергия. Алтернативните са десетките милиарди тонове боклуци, метана в Черно Море, биогоривата, остатъчните продукти от промишлеността. Тласъкът в тази насока на разработки и внедряване ще дойде, когато човечеството надникне през ръба на планетата Земя, и съзре на дъното да се плиска малко нефт. Толкова малко, че няма да му стигне време да се извини само на себе си”, казва Красимир Пухтев.
Не по-малко интригуващ е отговорът на 15-годишната Бетина Цветкова на въпроса Как да образоваме децата си по-добре?”.
За краткия си житейски опит съм разбрала, че това, от което се нуждае едно дете, е съпричастност, внимание и грижа. Всичко това се въплъщава в образа на добрия родител за мен самата. Винаги има начин за всичко и според мен начинът да се образоват децата по-добре е първо в тях да е възпитана правилна ценностна система.
Бетина учи в професионална гимназия по икономика, където всеки има право на мнение и възможност да осъществи желанията си. Това е един от ключовите подходи, за да се образоваме на по-високо ниво, смята тя.
Един родител би трябвало да е разсъдлив и търпелив, да подхожда внимателно към децата си, да ги напътства и съветва. Не случайно хората са казали, че всичко идва от семейството. Сега призовавам всички родители да отидат при децата си, да ги прегърнат и да им кажат, че ги обичат и че винаги ще бъдат до тях. Вярвам, че това ще ни направи по-добри :)”, завършва своето послание Бетина Цветкова.

Коментар