Salesforce надвиши очакванията на Уолстрийт

Salesforce направи 344 млн. долара печалба през последното тримесечие, при приходи от 3 млрд. долара

Доставчикът на облачни услуги за бизнеса Salesforce.com обяви резултати за първото тримесечие на финансовата 2019 година, които отразяват ръста на компанията и превишават очакванията на анализаторите от Уолстрийт.

Чистата печалба на водещия CRM доставчик за периода февруари-април възлиза на 344 млн. долара, или 46 цента на акция, в сравнение с 1 млн. долара, или под 1 цента на акция, за същия период на миналата година. Ако не се отчитат възнагражденията за акции и някои други разходи, коригираната печалба достига 74 цента на акция, при прогнозна стойност от 46 цента.

Приходите за тримесечието на облачната компания превишават 3 млрд. долара, докато година по-рано Salesforce отчете продажби в размер на 2,94 млрд. долара за същия период.

Американската компания постига по-високи от очакваните резултати, благодарение на силното търсене на облачни услуги за организация на продажбите и маркетинг. Флагманският продукт Sales Cloud е генерирал приходи от 965 млн. долара за тримесечния период, спрямо 830 млн. долара преди една година.

Приходите в направлението Service Cloud са се увеличили от 656 до 848 млн. долара. На облачните решения Marketing и Commerce Cloud се падат 422 млн. долара, което е с 23 млн. долара повече на годишна база.

В географски аспект, около 70% от постъпленията на Saledforce идват от Северна и Южна Америка, докато Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион носят на компанията съответно 20% и 10% от общите приходи.

Salesforce продава софтуер под формата на абонамент, поради което не получава плащанията веднага, а поетапно. Ето защо инвеститорите следят важен показател като отложените приходи, които през отчетното тримесечие са на стойност 6,2 млрд. долара, а това е с 25% повече спрямо периода февруари-април 2017 г.

Финансовият доклад сочи още, че през тримесечието Salesforce е получила 2,8 млрд. долара от абонаменти и услуги по поддръжка, докато година по-рано това перо донесе 2,2 млрд. долара на компанията.

Продажбите на професионални услуги пък са нараснали от 188 до 196 млн. долара за отчетния период. В тази сума влизат и приходите от други, по-незначителни източници.

За текущото финансово тримесечие Salesforce прогнозира коригирана печалба в диапазона от 46 до 47 цента на акция, при продажби в размер на 3,22-3,23 млрд. долара. Аналитизаторите очакват печалба от 52 цента на акция и приходи от 3,11 млрд. долара.

След публикуване на финансовите резултати, акциите на Salesforce поскъпнаха с 2% в хода на електронната търговия до затваряне на борсата във вторник 29 май.

Коментар