Бизнесът използва все повече отворени данни

„Отварянето на данните за обществените поръчки подпомага бизнес с пазарен дял 60 млрд. евро“, заяви Димитър Геновски в Брюксел

Публикуването на данни за обществените поръчки позволява по-добър контрол при използването на публични средства и отваря нови бизнес възможности, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски при откриването на конференция „Движеща сила на данните за обществените поръчки за бизнеса и политиката на ЕС“ в Брюксел.

Пазарът на отворени данни в Европейския съюз е около 60 милиарда евро, като обемът за секторите транспорт, информационни технологии, съобщения и търговия е над 16,6 млрд. евро, каза още заместник-министърът.

По думите му, бизнесът в редица индустрии използва все повече данни като основа за стратегическо планиране, вземане на управленски решения и измерване на бизнес постижения. Научно-изследователската общност пък разчита на данните за подобряване на своите научни резултати.

Наличието на надеждни и точни данни за обществените поръчки, както на национално, така и на европейско ниво, стимулира икономиката и трансграничната търговия, посочи още в изказването си Димитър Геновски.

Отвореният достъп до тази информация е важна предпоставка, както за развитието на единния пазар, така и на търговските отношения на Европейския съюз с други страни и региони, каза в заключение заместник-министър Геновски.

Коментар