Всеки втори нов ноутбук със SSD тази година

Делът на SSD устройствата в ноутбуците ще превиши 50% през 2018 г. (на снимката: SSD на Adata)

Пренасищането на пазара за NAND флаш памети доведе до намаляване на цените на полупроводниковите дискове (SSD) за крайни потребители, което от своя страна засили търсенето на подобни устройства, отбелязва DRAMeXchange.

Прогнозата сочи, че в резултат на поевтиняването, SSD устройствата ще се настанят във всеки втори ноутбук, продаден през настоящата година. Освен това нараства търсенето на SSD-та с интерфейс PCIe, които постепенно изместват устройствата със SATA III интерфейс, поради скоростните си предимства.

DRAMeXchange очаква делът на PCIe решенията в сегмента на потребителските твърдотелни дискове да превиши 50% тази година, т.е. поне всеки втори SSD ще работи на високоскоростния интерфейс.

PCIe устройствата превъзхождат тези със SATA по отношение на производителността при четене и запис на данни. И тъй като се очаква разликата в цените между двата типа SSD значително да намалее през 2018 г., производителите на РС и дискове активно ще налагат PCIe устройствата.

Излишикът от чипове флаш памет на пазара оказва натиск на производителите на SSD-та. През второто тримесечие на годината те бяха принудени да предлагат устройства на базата на 64- и 72-слойни памети 3D NAND на занижени цени, което касае най-търсените потребителски SSD за персонални компютри.

Най-силно поевтиняват потребителските SSD с интерфейс SATA – тяхната цена падна с 6-11% през второто тримесечие, в сравнение с първото. Същевременно, цените на PCIe дисковете паднаха с 3-10%. И двете категории продукти поевтиняват второ тримесечие поред.

Средната контрактна цена на PCIe дисковете остава с 10% по-висока, в сравнение с тази на SATA III устройствата. Ценовата разлика обаче ще намалява в течение на годината, което се обяснява с поевтиняване на цените на SSD-тата като цяло, както и с пускането на контролери от начално и средно ниво за полупроводникови PCIe дискове.

В допълнение, падането на цените на SSD-тата ще доведе до увеличаване на капацитета на най-търсените устройства до 256GB. Анализаторите очакват 512-гигабайтовите SSD-та да станат най-популярни не по-рано от 2019-2020 г.

Коментар