Project Sunroof – проектът на Google за слънчева енергия

Проектът Project Sunroof на Google съчетава соларните технологии с приложенията Earth и Maps за извличане на максимална полза от слънчевата енергия

Google предложи нова услуга, насочена към британските граждани и предназначена да им помогне да спестят пари, като превключат на соларна енергия.

Технологичния гигант пусна онлайн инструмент, наречен Project Sunroof (Проект слънчев покрив), в партньорство с енергийния доставчик Eon. Проектът не е изцяло нов, тъй като стартира на територията на САЩ през 2015 г., където беше оценен като доста точен, въпреки че показа и някои странни резултати.

В британския проект участие взема и немската софтуерна компания Tetraeder. Самият проект съчетава соларните технологии с приложенията Google Earth и Maps за извличане на максимална полза от слънчевата енергия.

Чрез машинно обучение се изчислява колко е соларният потенциал на съответната жилищна сграда на база нейното разположение, форма, покривна площ, позиция на слънцето и данни за времето. Разработчиците от Google твърдят, че могат да оценят ефекта, който би оказал дори едно-единствено дърво върху соларния потенциал на отделно жилище.

Специалисти от Софтуерния университет напомнят, че това далеч не е първият такъв инструмент – Ikea предлага сходна услуга в сътрудничество със Solarcentury, а Tesla пусна свой Solar Roof Calculator през изминалото лято.

Но всички тези компании са изправени пред още едно предизвикателство: необходимо е собствениците да предоставят допълнителни данни за формите на техните покриви, преди да могат да кажат категорично колко ще спестят от внедряването на технологията.

Според Джонатан Маршал, ръководител на „Energy and Climate Intelligence Unit“, Project Sunroof е с едни гърди напред, тъй като автоматично проучва данните за покривите, използвайки изображенията, налични в Google Earth. По този начин собствениците ще са преминали през една от най-трудните стъпки, без дори да усетят, и именно това е огромното предимство на Sunroof.

Project Sunroof досега е реализиран в САЩ (2015) и Германия (2017), а от тази година – и в определени райони на Обединеното кралство, вкл. Бирмингам, Брайтън, Ливърпул, Нюкасъл, Рединг и части от Лондон.

Автор: Георги Кацаров

Коментар