Dell подготвя завръщане на пазара за смартфони

Сгъващо се устройство на Dell с кодово име Januss стъпва на процесор Snapdragon 850

Една от най-големите технологични компании – американската Dell – може да се завърне на пазара за смартфони. Публикация на Winfuture твърди, че Dell разработва Surface Phone, данни за който фигурират във вътрешни документи на чипмейкъра Qualcomm.

Устройството с кодово име Januss стъпва на процесор Qualcomm Snapdragon 850 и работи под управление на операционна система Andromeda (специална версия на Windows 10). Отличава се със сгъващ се навътре екран, като в това състояние се появява и втори дисплей, но отвън, така че смартфонът да се използва без разгъване. В комплекта е предвиден и стилус.

Телефоните на база Andromeda не са новост за медиите. По-рано се появиха информации за смартфон и таблет със сгъващ се екран, процесор ARM и пълноценна система Windows 10. Анализатори свързваха Andromeda с обещанието на Microsoft да  пусне „безкомпромисно и принципно ново” мобилно устройство.

Dell Surface Phone се очаква на масовия пазар през втората половина на 2018 година. И по-рано компанията активно се занимаваше със смартфон разработки, вкл. слайдер с клавиатура на база Windows Phone 7 и двойка ребрандирани ZTE устройства. Но от 2012 г. насам тексаският ИТ гигант не е предлагал нищо ново на пазара за смартфони.

Коментар