Печатащите устройства в подем 6 поредни тримесечия

23,8 млн. броя печатащи устройства са продадени в периода януари-март 2018 г.

Световният пазар на печатащи устройства бележи ръст вече шесто поред тримесечие, сочи регулярният доклад „Worldwide Quarterly Hardcopy Peripherals Tracker” на IDC.  В периода януари-март 2018 г. продажбите в глобален мащаб на HPC устройства – принтери, копири и мултифункционали – са достигнали 23,8 млн. броя, което е ръст от 1,7% спрямо първото тримесечие на миналата година.

При струйните и лазерните устройства се наблюдава ръст съответно от 2,1% и 1%. Продажбите на струйни устройства възлизат на 14 млн. броя и се покачват вече шесто поред тримесечие. Бизнесът със струйни устройства от корпоративен клас, в частност, бележи ръст от 10% и се явява основна движеща сила в сегмента.

През първото тримесечие HCP пазарът показва положителна динамика в пет от осемте разглеждани региона. Най-силен е ръстът в региона на Близкия изток и Африка, където продажбите са се увеличили с 19,6% до 1,6 млн. броя.

Доставките на мултифункционални устройства във формат A4 и A3 нарастват както в категорията на цветния печат, така и в монохромния лазерен – съответно с 1,9% и 4%.

Най-силна динамика сред водещите 5 производителя демонстрира Canon, която с ръст от 5,6% през тримесечието постига пазарен дял 18,7% и изпреварва от второто място Epson, която пък регистрира спад от 3,1%. Прогресът на Canon се дължи на продуктите от сериите G- и TS.

Лидер на пазара е HP Inc. с дял от 40,9%. Американската компания бележи ръст на продажбите от 4,2% в периода януари-март. В топ влизат още Brother и Kyocera Group с дялове съответно 7,5% и 2,3%.

Коментар