Facebook захранвала с данни и производителите на устройства

Социалната мрежа Facebook е доставяла огромно количество лични данни за потребителите си на компании като Amazon, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft, Samsung и десетки други производители на устройства, алармира Ню Йорк Таймс, позовавайки се и на източници от самата Facebook.

Според публикацията, социалната мрежа е сключила споразумения за данните най-малко с 60 производители на смартфони и други устройства. Сътрудничеството продължило около десет години – откакто приложението Facebook стана широко достъпно за смартфоните.

В резултат на сделката, ползвайки API-та (приложни програмни интерфейси) производителите вграждали в устройствата си функции на социалната мрежа, като например обмен на съобщения, бутон „Харесва ми” и списъци с контакти. По този начин Facebook увеличавала обхвата на аудиторията си.

Нещо повече, според разследването на журналистите от Ню Йорк Таймс, в рамките на сътрудничеството администрацията на Facebook предоставяла на производителите не само лични данни на потребителите, но и на техните приятели. Това е правено без изричното съгласие на потребителите и дори след деклариране, че такава информация вече не се предава извън социалната мрежа. Става дума за информация като политически възгледи, религиозни предпочитания, статус на отношенията и т.н.

Това е все едно при инсталиране на ключалка на вратата ви, монтьорът да даде ключовете на всичките си приятели, за да могат да дойдат и да се ровят в нещата ви, без да искат вашето разрешение, коментира случая Ашкан Солтани, бивш главен технолог на Федералната търговска комисия на САЩ.

През април Facebook започна да прекратява подобни споразумения след разразилия се скандал за масово изтичане на данни. Според Ню Йорк Таймс обаче, по-голямата част от сделките с производителите все още са в сила.

В отговор на публикацията на Ню Йорк Таймс от Facebook посочват, че споразуменията с производителите се регулират от договори със строги ограничения за използване на данните. Отбелязва се също, че всички споразумения са били затворени в „общия интерес”, за да изпълнят желанието на потребителите да имат достъп до Facebook функции от операционната система и интерфейса на устройствата.

Коментари по темата: „Facebook захранвала с данни и производителите на устройства”

добавете коментар...

  1. Аман

    ейййй добар деееееееннн, как спахте уе???

  2. Anonymous

    e……….iii mu i maaa……….ta pulno porno za6tita li4ni danni ujas

Коментар