Intel удължава с до 8 часа издръжливостта на лаптопите

Технологията Low Power на Intel удължава времето за автономна работа на мобилните компютри

Нова технология на Intel обещава да намали драстично консумацията на електроенергия от мобилните компютри и респ. да удължи времето им за автономна работа. Решението на процесорния гигант отстранява едно от най-тесните места на лаптопите – голямата консумация на дисплея.

По време на изложението Computex 2018 в тайванската столица Тайпе Intel разкри подробности за Low Power Display – набор от спецификации за производство на енергийноефективни дисплеи. Компанията твърди, че екраните, съответстващи на спецификацията, ще консумират не повече от 1 ват, което е два пъти по-малко от консумацията на съвременните дисплеи за ноутбуци.

Нещо повече, Intel демонстрира нов модел Dell XPS 13 – един от първите лаптопи с дисплей, направен по технологията Low Power съвместно с компаниите Sharp и Innolux. Според вътрешни тестове на Intel, времето за автономна работа на ноутбука се удължава от четири до осем часа, в зависимост от изпълняваните задачи.

Увеличеното време за работа на батерия се постига не само за сметка на по-ефективни хардуерни решения, отбелязва Intel. Дисплеят и графичният адаптер общуват едни с други, като постоянно обменят информация, която може да повлияе на работата на компонентите.

Така например, видеоконтролерът може автоматично да понижи честотата на обновяване или яркостта на екрана, за да удължи по този начин живота на батерията. Ако на екрана се показва статично изображение, системата решава, че честота на обновяване от 60 кадъра в секунда е ненужна за потребителя и я намалява.

Съвременните дисплеи поддържат работа в режим на адаптивна яркост. Това означава, че яркостта се регулира автоматично в зависимост от нивото на осветеност на мястото, където се намира устройството. Дисплеите, изпълнени по технологията Low Power, са по-умни от своите адаптивни събратя, твърди Intel, но все още не разкрива как точно постига подобрената ефективност.

Освен това новата технология ще работи само в тандем с графични адаптери на Intel. Това предполага, че решението Low Power може да не е ефективно при работа с приложения, които активно използват изчислителната мощ на графичните адаптери на Nvidia и AMD.

Коментари по темата: „Intel удължава с до 8 часа издръжливостта на лаптопите”

добавете коментар...

  1. Луби Майнър

    **** Айде моля ви се.. Сега си ползваме тяхната невероятна технология за полупроводници, които се оказа, че всъщност по начало са 20% по-зле от колкото са представени.. Повече никога Интел.. 🙂 ****

  2. :D

    Браво, тия са преоткрили AMD FreeSync, или може би G–Sync на Nvidia?

    Все тая, FreeSync позволява динамична промяна на честота на опресняване в обхвата 9-240Hz.

    Останалото спестяване най-вероятно е употреба на OLED или quantum dot вместо стандартните LED панели.

  3. Аман

    Решението на процесорния гигант отстранява едно от най-тесните места на лаптопите…. па нали уж са ширукоекранни уеее, как ша е тесно???

Коментар