САЩ не допускат Лаборатория Касперски да обжалва санкции

Поне до началото на октомври Лаборатория Касперски няма да може да продава своя софтуер на публичните органи в САЩ

Руската антивирусна компания Лаборатория Касперски не можа да обжалва забраната за покупки на нейния софтуер и услуги от страна на държавната администрация в САЩ, предаде Ройтерс.

Съдът на федералния окръг Колумбия отклони подадената по-рано жалба от компанията с искане за отмяна на решението на властите в САЩ за забрана на американските ведомства да купуват руския софтуер.

„Мрежите и компютърните системи на американското правителство са изключително важни стратегически национални активи. Заплахите за тези системи непрекъснато се разширяват и развиват… В настоящата ситуация можем да заключим, че продуктите на Лаборатория Касперски няма да бъдат придобивани от която и да е правителствена агенция преди 1 октомври”, се казва в съдебното решение.

От своя страна, Лаборатория Касперски заявява, че е разочарована от решението на съда по двете жалби на компанията срещу забраната за използване на нейните продукти и услуги от публичните органи на САЩ.

„Ще отстояваме своите права докрай и ще обжалваме съдебното решение. Политиката, която забранява на публичните органи на САЩ да използват продукти и услуги на Лаборатория Касперски, оказва в действителност негативен ефект върху постигането на заявените от американското правителство цели за защита на федералните компютърни системи от най-сериозните киберзаплахи”, гласи официалното изявление на компанията.

Коментар