Умни домашни устройства ще изместят смартфоните

Най-бързо се развива сегментът на акустичните системи от рода на Amazon Alexa и Google Home

Нарастващата популярност на „умния“ дом ще доведе до това, че през 2023 година интелигентите домашни устройства ще изпреварят по продажби смартфоните, прогнозира Strategy Analytics.

Докато през 2017 г. потребителите по света са купили общо 663 милиона умни домашни устройства, след пет години – през 2023-та, този пазар ще възлезе на 1,94 млрд. броя, а очакваните продажби на смартфони са 1,86 милиарда броя, отстъпвайки на домашните устройства.

Към категорията умни домашни устройства анализаторите отнасят колонки, камери за видеонаблюдение, осветителни прибори, брави, термостати, сензори и друга електроника със смарт функции.

Ръстът в търсенето на подобни устройства се обяснява с бързото развитие на технологиите и намаляването на цените, привлекателните приложения и услуги, както и с подобренията в потребителския интерфейс.

През настоящата година най-бързо се развива сегментът на акустичните системи от рода на Amazon Alexa и Google Home. В рамките на една година техните продажби са се увеличили със 109% – от 33 до 69 млн. броя.

Продажбите на умни лампи като Philips Hue бележат ръст от 47%, или от 20 до 29 млн. броя за една година. Други устройства в подем са детекторите за дим (29% ръст) и умните брави (27%), концентраторите (25%) и камерите за видеонаблюдение (25%).

Останалите интелигентни домашни устройства, вкл. датчици, превключватели и конектори, термостати, контролери и монитори на физически показатели, демонстрират сумарно 19% ръст на продажбите – от 504 до 599 млн. броя.

Коментари по темата: „Умни домашни устройства ще изместят смартфоните”

добавете коментар...

  1. ха

    Не знам за брашното, но определено прахът за пране е изместил урината (ползвана за същите цели в римската империя)…

  2. :)

    Сравнението е малоумно. Все едно да се каже, че след 3 години брашното ще измести прахът за пране.

Коментар