Microsoft тества подводен център за данни

Експериментален дейта център на морското дъно край Шотландия трябва да потвърди потенциала за по-ефективно охлаждане и по-бърз трафик на данните (снимка: Microsoft)

Microsoft тества използване на дейта център под вода в рамките на проекта Natick. Експерименталният обект, поместен в контейнер, се намира на морското дъно в крайбрежието на Шотландия, съобщи Fortune.

Тъй като центровете за обработка на данни отделят голямо количество топлина, компаниите се стремят да ги разполагат в държави с по-студен климат, намалявайки по този начин разходите за охлаждане на оборудването. Това, съчетано с охлаждане от водата, предопределя и решението на Microsoft.

Подводният дейта център на компанията се състои от 12 стойки с 864 сървъра. В продължение на една година специалистите на компанията ще наблюдават колко ефективно е охлаждането на сървърите и ако резултатите са добри, Microsoft ще построи още няколко подобни центъра за данни.

Над половината от населението на Земята живее в крайбрежната ивица от 200 км. Ако центровете за данни се разположат близо до крайморските градове, то данните от тях ще се предават на неголямо разстояние, в резултат на което ще се повиши скоростта при уеб сърфиране, стрийминг на видео и онлайн игри, сочат разчетите на Microsoft.

Подводните дейта центрове ще ускорят и обработката на данни с технологии за изкуствен интелект. Според разработчиците на проекта, подобни дейта центрове могат да работят минимум пет години, без необходимост от обслужване.

Коментари по темата: „Microsoft тества подводен център за данни”

добавете коментар...

  1. ха

    А по-умното и по-изгодно икономически решение е охлаждащата система да загрява отоплителната система на градовете. И това се прави някъде, а не се изхвърля на вятъра иначе ценната топлина за студените региони.

Коментар