Лаборатория Касперски обидена на ЕС, оттегля се от проектите

Руската компания за сигурност Лаборатория Касперски реши да преустанови партньорството с европейските специални служби, заради резолюция, приета от Европарламента тази седмица, която посочва Русия, Китай и Северна Корея за организатори на кибератаки.„Ние защитавахме Европейския съюз 20 години, работейки с правоохранителните органи, което доведе до многобройни арести на киберпрестъпници. Основавайки се на безпрецедентното и без доказателства решение на Европарламента, ние сме принудени да замразим нашето сътрудничество с правоохранителните органи на ЕС, включително Европол”, написа в Instagram шефът на компанията – Евгений Касперский.

Към публикацията си той прилага изображение с надпис „Решение на Европарламента приветства киберпрестъпността в Европа”.

На 13 юни депутатите от Европарламента приеха резолюция за киберзащита, заявявайки, че Русия, Китай и Северна Корея са извършили злонамерени кибератаки срещу критично важна инфраструктура в ЕС, занимавали са се с кибершпионаж и масово проследяване на граждани от ЕС, както и с провеждане на кампании за дезинформация и ограничаване на достъпа до интернет – напр. Wannacry и NonPetya.

„Въпреки че резолюцията няма законодателна сила и представлява мнение на отделни депутати, тя демонстрира явно неуважение към Лаборатория Касперски, която винаги е била надежден партньор на Европа в борбата с киберпрестъпността”, коментират от компанията пред руски медии.

Лаборатория Касперски не възнамерява да възобнови участието си в съвместните проекти дотогава, докато Европарламентът не предостави обяснения за приетата резолюция.

Коментари по темата: „Лаборатория Касперски обидена на ЕС, оттегля се от проектите”

добавете коментар...

  1. До Димитър Иванов

    В днешния либерален свят за доказателства служат съчинените за целта Fake News… Всички апокалиптични скандали напоследък са провокации, провеждани дори без да се налага да се изпипват някак, за да изглеждат достоверно. Послушни медии раздухват подготвените слухове в стил “една баба казала”, а те пък стават повод за политически мерки, взимани от съчинителите им…

  2. Saevar

    Касперски са лидери в тази сфера и плътно следвани след тях са БИТДефендер, но капацитета който Касперски имат е в пъти по голям от този на румънците (БитДефендер е румънски), така че, Европа да му мисли, Касперски са световен лидер и щом не се притесняват че излизат от ЕУ пазара значи всичко е точно.

  3. Димитър Иванов

    До – Anonymous
    Да прав си, но да вземат да докажат, че Касперски е съдействал за тези неща и тогава да действат. Сигурен съм, че САЩ са доказали, че ZTE е правил бизнес с тези, които изрично са им казали да не го правят. Докато тук ЕС май генерализира – тези страни са атакували..

  4. Anonymous

    🙂 Юркането на всичко руско не е само геополитика – идеята е да изръсят Касперски с някой милиард, за да се откупи и всичко ще си е както преди. Янките отдавна си пълнят бюджета така. Наскоро по същия начин изнудиха и ZTE хем да си плати рекета, хем да премине на пълно подчинение на спецслужбите им.

  5. юса, муса, руша

    Гузен негонен бяга 😀

Коментар