Свързаните публични регистри са ключови за е-управлението

Работещи, леснодостъпни и отговарящи на изискванията на потребителите електронни услуги и системи е целта на всичките ни усилия, увери Александър Йоловски, зам.-председател на ДАЕУ

Без да гарантираме съвместимостта на базовите си публични регистри, трудно ще реализираме основните принципи на електронното управление и амбициозната европейска цифрова програма, заяви заместник-председателят на Държавната агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) Александър Йоловски, откривайки международната конференция за семантична оперативна съвместимост SEMIC 2018 в София.

„Свързаните публични регистри са ключов компонент на електронното управление, а за да постигнем дигитална трансформация на европейско ниво, следва да работим за цифровата свързаност между публичните администрации в Европа”, каза Йоловски.

Семантичната оперативна съвместимост ще доведе до намаляване на административната тежест върху гражданите и върху бизнеса, включително за прилагане на принципа за еднократно събиране на данни (Once Only), и ще спести на гражданите неудобството да бъдат куриери между различните институции. Темата е основен приоритет в работата на Агенцията за е-управление от нейното създаване преди година и половина, подчерта Йоловски.

„Живи”, работещи, леснодостъпни и отговарящи на изискванията на потребителите електронни услуги и системи е целта на всички усилия. Това изисква оперативна съвместимост на всички равнища – семантично, правно, технологично и организационно, каза още заместник-председателят на ДАЕУ.

Той припомни, че в Декларацията по е-управление от Талин (октомври 2017 г.) държавите членки на ЕС се ангажираха до 4 години да гарантират възможност на европейските граждани да взаимодействат с институциите изцяло по електронен път.

„Има визия за реализиране на Единния цифров пазар, има синхронизирани с европейското национални законодателства. Време е наистина да осигурим и оперативна съвместимост на всички равнища, като сме наясно, че това е продължителен и нелек процес, който изисква пълните ни усилия”, заключи Александър Йоловски.

България е домакин на осмото издание на форума SEMIC 2018 с участието на повече от 250 експерти от 38 държави, организиран от Европейската комисия и ДАЕУ в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Темата на тазгодишното издание на конференцията е „Цифрово свързани публични администрации”.

Коментар