Клауд услуга на Huawei пуска Windows 10 на смартфон

Huawei Cloud PC превръща обикновения смартфон в Windows PC

Искате да ползвате смартфона си като пълноценен РС? Това е напълно възможно с нова облачна услуга на Huawei, която позволява пускане на пълноценна версия на Windows 10 на мобилното устройство, съобщи NotebookItalia.

Китайската производител на смартфони демонстрира новата си услуга на изложението CES Asia 2018. Тя е реализирана посредством облачна виртуална машина.

Протоколът Huawei Desktop Protocol (HDP) позволява на операционната система Windows 10 да се обръща към файловата система на смартфона, т.е. може да използва свои файлове, съхранявани на мобилното устройство.

Разбира се, предвидена е и възможност за свързване на смартфона към монитор, като така се получава пълноценен РС под управление на Windows 10. Според експертите, това е най-правилната и ефективна реализация от всички съществуващи към момента.

Досегашните разработки на Samsung и други компании също позволяват включване на смартфона към монитор и  използването му като алтернатива на персоналния компютър. Но във всички случаи реализацията е еднаква – потребителят получава Android, но с по-позната обвивка, докато решението на Huawei превръща наистина смартфона в Windows PC.

Това не е услуга от бъдещето – тя вече е готова за пускане, макар и само в Китай към момента, на смартфони Huawei P20/P20 Pro, Mate 10 и Mate RS, както и на таблет MediaPad M5. На по-късен етап Huawei ще пусне услугата и на пазара в Европа.

Коментар