Mozilla разработва браузър с гласово управление

Браузър, управляван с глас, е новият амбициозен проект на Mozilla, разработчик на популярния Firefox. Наречен Scout, браузърът ще позволи на потребителите да работят с гласови команди вместо с клавиатура и мишка, съобщи Engadget.

Медиите научиха за Scout от изложението „All Hands Meeting 2018” в Сан Франциско. Според представители на Mozilla, браузърът дава на потребителите нов начин да изследват интернет и да получават достъп до съдържание с помощта на глас.

Преди години на гласовото управление се гледаше като на технология от научно-фантастичните филми. Сега обаче това е обичайна функция за насрочване на среши, диктуване на съобщения или търсене на ТВ сериали.

Новите технологии за изкуствен интелект позволяват на компютрите по-добре да разбират потребителите и да общуват с тях с помощта на глас. Услуги като Alexa от Amazon, Google Assistant или Siri от Apple говорят на потребителите с гласа на човек.

От новия браузър на Mozilla се очаква да стане незаменим помощник на хората с влошено зрение. В момента проектът Scout се намира на ранен етап на разработка и все още липсва подробна информация за браузъра.

Коментар