Amazon Alexa „предсказва“ края на човечеството

Умните колонки навлизат бавно, но сигурно в домовете на хората. Тези джаджи с изкуствен интелект улесняват ежедневието, но според една история, публикувана в британския Metro, популярната смарт колонка на Amazon е направила мрачно предсказание за съдбата на човечеството.

30-годишният жител на Калифорния Шон Кинеър получил колонката Amazon Echo като коледен подарък в края на 2016 г. Той твърди, че рядко използва хай-тек джаджата… докато един ден не го изненадала.

Шон Кинеър няма обяснение за поведението на умната колонка Amazon Echo (снимка: Shawn Kinnear / Facebook)

Наскоро персоналният виртуален помощник Amazon Alexa, вграден в Amazon Echo, изплашил своя собственик. На 18 юни т.г., влизайки в стаята с колонката, Шон Кинеър чул Alexa да казва с обичайната си интонация: „Всеки път, когато затварям очи, всичко, което виждам е, че хората умират“.

Изумен и дори уплашен, Шон поискал от Alexa да повтори казаното, но системата с изкуствен интелект отговорила, че не разбира командата. Шон твърди, че до този момент не е давал никакви други команди на колонката. Освен това в стаята не са работели телевизор или друго устройство, които биха могли да провокират Alexa да направи подобно изказване.

Какво е накарало Alexa да се държи по този начин остава загадка. Възможно е Шон Кинеър просто да се шегува, търсейки медийно внимание. Неотдавна обаче Amazon Echo загатна за своята непредсказуемост, като записа частен разговор и го отправи на случаен адресат. Засега от Amazon няма официален коментар по случая.

Коментар