Хакери мамят с по $50 месечно потребители на WhatsApp

Нова схема за измама в месинджъра WhatsApp засякоха специалисти от компанията за сигурност ESET. Вместо да зареждат вирус на устройството, хакерите се възползват от доверието на потребителите и ги абонират за платена услуга, която им коства $49,99 месечно.

Жертвите на измамата са атакувани със съобщения за безплатни продукти на известни брандове, като за получаване на подаръка са приканвани да последват линк. Когато кликнат на връзката, хакерският сайт определя автоматично типа устройството и ако то е смартфон, потребителят е отвеждан на уеб страница и в държавата, в която се намира.

Ако потребителят кликне на връзката от компютър, страницата бива блокирана, а жертвата получава предложение да попълни анкета, да сподели линка с приятели и да плати 1 долар, за да получи „безплатния“ подарък. Потребителят е подлъгван да остави данни за банковата си карта и да се абонира за демо версия на платена услуга.

След няколко седмици от картата на потребителя се теглят без предупреждение $49,99, но вече за ползване на пълноценната версия на услугата.

Мошеническата схема е засечена от ESET в редица държави, вкл. Норвегия, Швеция, Пакистан, Нигерия, Кения, Макао в Китай, САЩ, Нидерландия, Белгия и Индия. На други места измамата засега не е активирана.

Коментар