Доставят нов маркиращ кораб за проучвания на Дунав

Проектът FAIRway Danube, финансиран от Механизма за свързване на Европа, цели подобряване на условията за корабоплаване по Дунав (източник: FAIRway Danube видео)

Нов маркиращ кораб за обозначаване на корабоплавателния път по р. Дунав ще бъде доставен до края на август т.г, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на Министерска конференция на държавите-членки на Дунавската комисия в Белград.

Това е вторият плавателен съд, който ще бъде доставен за ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“ по проект FAIRway Danube, финансиран от Механизма за свързване на Европа, уточни заместник-министър Занчев.

„С новата, съвременна техника по-ефективно ще събираме информация за критичните участъци, водните нива и ще правим по-точни прогнози за българо-румънската част на реката. В рамките на проекта ще бъдат доставени и 9 автоматични станции, които ще измерват водните нива в праговите участъци на реката“, допълни още той.

Проектите за подобряване на условията за корабоплаване в българския участък от реката обхващат както дейности, свързани с доставката на плавателни съдове за проучвателна дейност, маркиране на плавателния път и драгажно оборудване, така предоставяне на информации и прогнози, подобряване на управлението на водите, седиментите и морфологията на река Дунав, подчерта Занчев.

„Целта ни е да постигнем по-добри условия за навигация, да намалим рисковете от наводнения и не на последно място да завишим качеството на услугите“, заяви в заключение заместник-министърът.

Коментар