България ще има собствен кораб за търсене и спасяване

Бъдещият кораб за спасителни операции ще се използва също за научни изследвания и обучение на студенти, съобщи министър Христо Алексиев
(снимка: МТИТС)

Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на среща с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет-Варна, и кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии в ТУ и капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна, участвал в операцията по спасяване на т/к Вера Су.

Плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма „Транспортна свързаност” 2021-2027 и проектът вече е включен в обхвата на програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение. В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата от ИА „Морска администрация”.

„Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти”, поясни министър Христо Алексиев.

Представителите на ТУ-Варна, който беше активен партньор на държавата по време на спасителната акция на Вера Су, и министър Алексиев обсъдиха изготвянето на техническо задание за проектиране на плавателното средство. По думите на Веселин Миланов, университетът има капацитет да обучава студенти в областта на аварийно-спасителната дейност.

Спасителната акция ще бъде преподавана на студенти от бакалавърската и магистърска програми на Висшето военноморско училище и ТУ-Варна. От академичната институция заявиха готовност за създаване на магистърска специалност „Аварийно-спасителна дейност”, където студентите ще могат да се обучават за професионални савьори.

В момента се изготвя учебен план и се монтира филм с кадри от дроновете на Европейската агенция за морска безопасност, чрез които ще може подробно да се показва на бъдещите савьори всеки етап от операцията по спасяване на Вере Су, съобщи кап. Андрей Станев.

По време на срещата кап. Станев отправи покана към министър Алексиев за съвместна организация на национална кръгла маса, която да събере на едно място образователните институции, държавата и бизнеса. Целта е събитието да се проведе още през месец декември т.г.

Коментар