Близо 130 млн. лв. влизат в бюджета от честотите 700 MHz и 800 MHz

„Освен очакваните еднократни приходи за 2023 г. от близо 130 млн. лв., ежегодно мобилните оператори ще плащат такси в размер на близо 8 млн. лв.”, каза министър Христо Алексиев
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Близо 130 млн. лв. ще влязат в бюджета от мобилните оператори за използването на честотите 700 MHz и 800 MHz, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след като днес Министерският съвет прие промени в Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения.

„Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди. Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години”, каза вицепремиерът.

Той допълни, че промените в тарифата за таксите се отнасят само за неизползвания досега спектър в обхват 700 MHz и 800 MHz и нямат никаква връзка с цените на услугите за гражданите. Христо Алексиев посочи още, че с това решение се цели да бъде стимулиран интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz.

„До този момент тези честоти не са използвани за граждански нужди и държавата не е получавала постъпления в бюджета от тях. Освен очакваните еднократни приходи за 2023 г. от близо 130 млн. лв., ежегодно мобилните оператори ще плащат такси в размер на близо 8 млн. лв.”, уточни той.

Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След обществено обсъждане, Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите.

Изменението е свързано и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията. България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите.

Страната ни е една от последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.

Коментари по темата: „Близо 130 млн. лв. влизат в бюджета от честотите 700 MHz и 800 MHz”

добавете коментар...

  1. Защо?

    Защо не поканиха нови оператори, а пак на същите, защо, защо?
    Да им плащаме високите такси?

Коментар