Япония пусна първия си собствен квантов компютър

Ясунобу Накамура, директор на квантовия център на RIKEN, показва новата машина
(снимка: RIKEN)

В началото на седмицата Япония пусна в експлоатация първия си собствено разработен квантов компютър. Той е проектиран и построен от института RIKEN и компанията Fujitsu, съобщи агенция Nikkei.

Квантовата система може да работи с 64 кубита, което е много повече от 27-кубитовия квантов компютър на IBM, внедрен преди това в Япония. Желаещите да използват системата чрез облачен достъп са толкова много, че RIKEN трябваше да въведе опашка.

Японските компании са далеч зад САЩ и дори от Китай в развитието на квантовите технологии. Преди няколко години японското правителство предприе някои организационни стъпки и помогна с финансиране, за да тласне квантовия процес.

Fujitsu и RIKEN започнаха да работят заедно върху фундаментално нови изчислителни системи. Те стигнаха до първия етап от работата си – представиха 64-кубитова изчислителна платформа. През 2025 г. партньорите обещават да пуснат 100-кубитов компютър, а година по-късно – 1000-кубитов.

„Големи задгранични играчи като Google може да изглеждат лидери в тази област, но има място за конкуренция”, казва Шинтаро Сато, ръководител на квантовата лаборатория на Fujitsu.

В същото време никъде по света все още няма ясно разбиране как и за какви задачи е най-добре да се използват квантовите компютри. RIKEN и Fujitsu също ще работят по тези проблеми. По-специално, RIKEN ще се фокусира върху приложенията съвместно с японски предприятия и университети, а Fujitsu ще проучи възможни приложения с Fujifilm и Tokyo Electron.

Широко разпространено е мнението, че квантовите изчисления могат да ускорят десеткратно разработването на нови материали, включително в области, критични за декарбонизацията, като батериите за електрически превозни средства и изкуствената фотосинтеза.

Преди няколко години Mitsubishi Chemical Group беше пионер в изследванията за използване на квантови изчисления за разработване на материали за батерии. Подобно на Toyota Motor и Sony Group, които също са заинтересовани от разработването на нови технологии и материали, Mitsubishi използва услугите на 27-кубитовия IBM компютър, внедрен през 2021 г. в Кавазаки.

Няма съмнение, че по-мощната японска квантова система ще отговори на търсенето от тези и други компании. Квантовото бъдеще на изчислителните системи изглежда вече е тук.

Коментар