Samsung планира SSD с изумителен капацитет от 1024 TB

В следващите 10 години SSD дисковете на Samsung ще достигнат петабайтов капацитет
(снимка: Samsung)

Корейският технологичен гигант Samsung планира за създаде SSD диск с изумителен капацитет от 1024 TB, обяви шефът на подразделението NAND Flash Product Planning Group – Кугрюн Ким, по време на форума China Flash Memory Market Summit 2023.

Подобно устройство няма да се появи на пазара в близките една-две години. Кунгрюн Ким обеща „през ​​следващите десет години” капацитетът на един SSD да достигне 1 петабайт (PB), което е 1024 терабайта (TB). Той заяви също, че за постигане на целта се работи в три направления: физическо мащабиране, логическо мащабиране и опаковане.

Вероятно при разработката на такъв SDD компанията ще премине към PLC (Penta-layer Cell) или дори HLC (Hexa-layer Cell) клетки с памет – тоест към клетки, способни да съхраняват съответно 5 или 6 бита информация. Това е единственият начин за вместване на 1024 TB в устройство с приемлив размер.

Пускането на 100 TB SSD през 2020 г. от нишовия производител Nimbus Data се превърна в забележителност. Това беше устройство в 3,5-инчов форм-фактор на цена от $40 000.

Петабайтовото устройство на Samsung ще бъде насочено към корпоративни потребители – т.нар. хиперскейлъри. По всяка вероятност става дума за SSD във форм-фактор EDSFF E1.L, което не може да се инсталира нито в настолен компютър, нито в лаптоп.

Samsung не е единственият производител, който се включва в надпреварата за петабайтови SSD. На тази арена искат да се изявят още SK Hynix, Kioxia, Micron и китайската YMTC, която се бори със санкциите на САЩ. Всички тези разработчици активно увеличават броя на слоевете в NAND чиповете, като досега успяха да пуснат 238-слойни компоненти.

Коментари по темата: „Samsung планира SSD с изумителен капацитет от 1024 TB”

добавете коментар...

  1. Мустафа 3 курс

    За бъдното джендър поколение част от порно архива ми.

  2. Anonymous

    трябва на клауд доставчиците, и по-голям да им дадеш, ще им свърши работа

  3. Анонимен

    На никой не му трябва толкова голям диск.

Коментар