Планират удълбочаване на Дунав по проект за 230 млн. евро

Инженерни подобрения ще направят Дунав плавателна река 340 дни в годината, вместо досегашните 280 (снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването по Дунав. FAST Danube 2, който беше подаден днес за финансиране от Механизма за свързване на Европа, предвижда реализиране на инженерни мерки да удълбочаване на общия участък на реката, което ще подобри условията за корабоплаване и безопасността на трафика.

„Само за няколко месеца започнахме реални действия по два ключови проекта с Румъния, които в продължение на години са били само добро пожелание”, заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при подписване на документите.

България и Румъния работят активно за подобряване на транспортната свързаност в Дунавския регион, подчерта министърът. „Тази инвестиция е важна, защото ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, а това е от огромна полза за бизнеса”, допълни Гвоздейков.

Съвместната апликационна форма е подадена в Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда. Индикативната стойност на проекта е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли 2024 г. да станат ясни резултатите от оценката на проекта.

Координатор от румънска страна е Речна администрация на долен Дунав, Румъния. От българска страна, партньор е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”.

Коментари по темата: „Планират удълбочаване на Дунав по проект за 230 млн. евро”

добавете коментар...

  1. бай Иван

    И са почва пак едно краденеее…

  2. марков

    доган да не би да си е купил тец или пристанище

Коментар