Кибер-културата навлиза в българските училища

До септември 2018 г. българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ, и чрез сиигурна електронна поща ще получават цялото учебно съдържание, обеща Атанас Темелков

Първи по рода си интерактивен урок по кибер-хигиена, предназначен за ученици, преподаватели и родители на децата от първи до седми клас в българските училища, представиха днес Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и Министерство на образованието и науката (МОН) по случай края на учебната година.

Съдържанието на урока „С голямата технология идва голямата отговорност“ е одобрено от МОН за избирателно включване в учебната програма на училищата в страната от учебната 2018/2019 г. и включва Наръчник и методология, предназначени за преподавателите, практически съвети към родителите за повишаване на кибер-културата на подрастващите, както и тестове за проверка на навиците за кибер-хигиена на учениците.

Учебното съдържание е част от материалите, подготвени от ДАЕУ в рамките на Националната кампания за кибер-хигиена под надслов „Няма да ме хакнат“, която се проведе по време на Българското председателство на Съвета на ЕС под патронажа на комисар Мария Габриел.

С инициативата си насочваме вниманието на гражданите към рисковете в интернет пространството и създаваме възможност за обучение на преподавателите. За шест месеца повече от 8 000 деца бяха обучени в основни умения за кибер-хигиена. Проведени бяха десетки срещи в цялата страна с преподаватели и родители. Кампанията привлече и хиляди последователи в социалните мрежи, държавни институции, неправителствени организации и българския бизнес“, отчете председателят на ДАЕУ Атанас Темелков.

До септември 2018 г. българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ, и чрез сиигурна електронна поща ще получават цялото учебно съдържание. Системата е цифров еквивалент на класическата препоръчана поща и позволява изцяло цифрово взаимодействие в институциите.

Мария Габриел открои значението на уменията за медийна грамотност и познанието за заплахите в цифровото пространство

По този начин ще повишим значително потреблението на електронни услуги, предоставяни от държавата, и ще дадем познание на младите хора как техните лични данни се използват и как се защитават“, посочи Атанас Темелков.

Само всички заедно можем да направим цифровата трансформация носител на нещо положително за младите хора, за техните учители, и да им помогнем да формират цифровото си бъдеще“, заяви европейският комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, патрон на инициативата „Няма да ме хакнат“.

Тя открои значението на уменията за медийна грамотност и познанието за заплахите в цифровото пространство. „Има случаи на напуснали български училища деца, резултат от език на омразата и на други уязвимости, нарушили неприкосновеността на личността“, напомни Мария Габриел и призова преподавателите да бъдат активни и да предават на младите хора умения за кибер-хигиена.

Около 50 млн. евро за дигитализация на българското образование предвижда проект на Министерството на образованието и науката „Образование на утрешния ден“, обяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. По думите й, въвеждането на цифровите технологии и дигиталните умения трябва да се случва внимателно и по отговорен начин.

Разработеният от екипа на ДАЕУ съвместно с МОН интерактивен кибер урок е много важна първа стъпка и ценно помагало за учителите, които от тази година ще започнат да преподават по предмет „Компютърно моделиране“ на учениците от 3 клас, посочи още Деница Сачева.

Въвеждането на цифровите технологии и дигиталните умения трябва да се случва внимателно и по отговорен начин, заяви Деница Сачева

Има и много хора извън образователната система, които не по-малко имат нужда от образование и обучение как да използват технологиите, как да пазят себе си и личните си данни. „Затова урокът ще бъде ценно помагало и за самите родители и за семействата на децата. Те ще научат полезна информация за това как да пазят дигиталната си самоличност и личните си данни в дигиталните си устройства“, заяви зам.-министър Сачева.

Съвместно с Министерството на образованието и науката ДАЕУ ще поеме инициатива за повишаване на цифровата култура и за популяризиране и използване на преимуществата на електронното управление в България за завършващите 11 и 12 клас в българските училища.

Коментар