„Save the emoji” – да поиграем в добавена реалност с iPhone/iPad

„Save the emoji” използва внедрения в последните модели iPhone и iPad ARKit за добавяне на обекти и изображения към реалността

Да „влезеш” в играта или да пренесеш играта в реалния свят? Това са двете огромни възможности пред разработчиците на игри с все по-мощното навлизане на технологиите за виртуална реалност и добавена реалност. Въпреки сериозното им приложение в промишлеността, за обучение на служители и за симулации на различни ситуации, гейминг индустрията е големият печеливш от развитието на AR и VR технологиите.

Българските разработчици реагираха наравно с колегите си зад граница и на пазара вече е достъпна играта Save the emoji. Тя е създадена от MaxSoft – компания, специализирана в разработката на софтуер, но посрещнала предизвикателството да направи собствена игра с добавена реалност. „Save the emoji” е предназначена за Apple устройства и използва внедрения в последните модели iPhone и iPad ARKit за добавяне на обекти и изображения към реалността.

Играта започва със зареждането на карта на реалното местоположение, на което се намира играчът. Той избира от менюто генератор на емоджита и на екрана се появява реалната заобикаляща го среда, видяна през камерата на устройството. Към нея са добавени нарисувани храсти, от които изскачат емоджита. Участникът разполага с определено време, за да ги улови. „Хващането” става като кликне върху тях на екрана на телефона или се приближи с него до емоджито.

За да се впуснете в предизвикателството, трябва да задържите устройството до хоризонтална плоска повърхност. Колкото по-голяма е повърхността, толкова по-голяма ще бъде площта за гонене на емоджитата и ще нарасне шансът на играча да ги хване. Ако площта е подът на хола в апартамента, например, емоджитата ще трябва да го преминат целия, преди да се скрият. Ако повърхността е само малък килим, обектите ще изчезнат много бързо и играчът няма да успее да ги улови.

Всяко емоджи дава определен брой точки, които се добавят към резултата на играча и го придвижват нагоре в класирането. Събирането на определен брой емоджита праща участника в по-горно ниво, в което обектите стават по-бързи и по-трудни за хващане. Така от определено ниво нататък играенето става почти невъзможно, без да се използват помощни средства. „Помощниците” забавят емоджитата или добавят допълнителни точки за залавянето на всяко емоджи.

Вариантите да се сдобиете с помощни средства са два. По-лесният е като ги купите от играта. По-трудният, но и по-интересен е като проверите на картата къде в близост до вас има такива обекти и се разходите до тях. Те се визуализират на точното място с име на улицата, на която се намират. Това, което виждате на екрана, е реална карта на местността и анимиран кит за улеснение. „Помощниците” могат да бъдат навсякъде – на съседната улица, на паркинга пред блока или на друго близко място.

„Тази част кара играчите да се движат, докато играят”, разказа Петър Маринов, проектен мениджър на MaxSoft. Той сподели, че при разработването целта им е била да изведат играчите извън домовете им и да ги накарат да се разхождат и да изследват наоколо.

Save the emoji е създадена първоначално за забавление на познати деца, но впоследствие проектът се разраства и в момента играта е достъпна за всички потребители на Apple устройства. Тя е предназначена предимно за iPhone от 7-ма серия нататък, но се държи стабилно и на последното поколение iPad. За да я играете, е необходимо само устройството ви да поддържа ARKit, както и да имате връзка с интернет. И оттам започва забавлението…

Даунлоуд: Save the emoji (за iPhone/iPad)

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар