Samsung вдига над 3GHz честотата на SoC за смартфони

Samsung ще използва нова технология за чипове със следващото поколение процесорни ядра на ARM

Samsung разширява партньорството си с британския разработчик на процесори ARM, за да пусне на пазара първите чипове, изготвени по 7- и 5-нанометров технологичен процес FinFET, които ще работят на тактова честота 3 GHz и дори по-висока, съобщават от корейската компания.

Новата технология ще се използва в следващото поколение процесорни ядра на ARM – Cortex-A76. Очаква се 7-нанометровият технологичен процес Samsung 7LPP (7 nm, Low Power Plus) да стане готов за производство през втората половина на 2018 г.

7LPP се очертава като първата технология за производство на чипове, в която Samsung използва литография в крайния ултравиолетов диапазон (EUV). Технологичният процес 5LPE ще доразвие 7LPP, за да позволи увеличаване на размера на силициевите кристали и намаляване на енергийното потребление.

Процесорното ядро Cortex-A76 ще замени Cortex-A75. То е по-производително с 50 до 150% от Cortex-A73, а понякога предимството е десеткратно. В сравнение с Cortex-A75, производителността на новото ядро е с 35% по-висока, а енергийната ефективност е по-добра с 40%; в задачите за машинно обучение предимството е 4-кратно.

Първите едночипови системи (SoC), базирани на ARM Cortex-A76, се очакват на пазара през следващата година, уточняват от корейската компания, която се явява най-големият производител на смартфони в света.

Коментар